1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nyöppnade Tiosken väljer en annan väg

Det finns inget friterat och potatismoset är gjort från grunden. Nyöppnade Tiosken i Skåne-Tranås är inget gatukök i traditionell mening.
Hungriga bilister mellan Ystad och Kristianstad har all anledning att göra ett stopp i Skåne-Tranås. Här finns en Michelinkrog, ett crêperie, kafeer samt ett nyöppnat vägkök.

– Vi kallar oss hellre vägkök än gatukök. Konceptet är helt annorlunda, vi vill servera streetfood med hög kvalitet från bra råvaror. Därför bakar vi vårt eget korv- och hamburgerbröd och köttet är från naturbetande djur här på Österlen, berättar Anneli Dennersten, som driver Tiosken tillsammans med maken Håkan och vännen Östen Hansson.

Trion slog upp portarna till vägköket förra söndagen och bjöd bybor och tillresta på korv och bröd, vilket lockade över 120 personer.

– Vi hade nog inte riktigt förväntat oss ett sådant tryck. Men jag har förstått på folk att det här är en viktig mötesplats i byn och man har saknat en rörelse här.

Månslundaparet Anneli och Håkan öppnade i somras en liten glasskiosk efter att ha tagit över den gamla fastigheten utmed väg 19. Sedan påbörjades bygget av Tiosken som är en mycket originell byggnad.

– Hälften är en container som tidigare ägdes av Livets Ord och hälften är en tillbyggnad som ritats av arkitekten Per-Olof Kippel.

I containern fanns ett fullt utrustat kök, men det första Anneli gjorde var att sälja fritösen.

Anneli Dennersten slutade sitt jobb som kommunikatör på Svenska Kyrkan i Lund för att satsa på sitt stora matlagningsintresse.

– Istället för pommes frites har vi ugnsstekt potatis och rotfrukter som tillbehör till burgarna. Vi gör även egen majonnäs och pressgurka.

Utöver hamburgare, korv och köttbullar serverar Tiosken ägg- och falukorvsmacka, ostmacka, äggmacka och yalla, ett kryddat plattbröd.

– Vi kommer ha en meny nu på vintern och en annan på sommaren. Hamburgarna serveras året runt.

Tiosken bakar sitt egna korv- och hamburgerbröd.

Namnet på rörelsen har väckt en del undran. Vad är en Tiosk?

– Hahaha, ja det kräver nog en förklaring. Vi är en kiosk som ligger i en trädgård, därav en tiosk, säger Anneli, som vid sidan om matlagning har ett stort intresse för växter och blommor.

Utöver korv och burgare finns även olika mackor på menyn.