1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nysatsning i klassisk medelhavsträdgård

Gårdens, före detta Apotekarns, trädgård håller som bäst på att vakna till liv. Mandelträdet blommar, snart även blåregnet och under silverpilen som tror att den är ett olivträd har Peter Englander och Anna Gustavsson slagit sig ner.
Drömmen om att byta ut singeln mot ett kalkstensgolv har redan förverkligats. Fontänen har återtagit sin ursprungliga placering mitt på piazzan och söderns örter har planterats i buxbomparterren. Besökarna kommer att få följa trädgårdens fortsatta utveckling under sommaren.
Foto: Hannah Andersson

Trädgårdsdesignern Peter Englander skapade trädgården redan 2002.

– Det var en djungel här när jag kom hit!

Med en klar vision, en gnutta fördel av läget och en stor portion kunskap, känsla och inte minst hårt arbete skapade Peter sin medelhavsträdgård. Ryktet om den vackra trädgården spred sig som en löpeld och besökarna strömmade till. Idag är den en klassiker.

”Stora terracottakrukor med färgprakt ska placeras ut, det kommer mer vatten och Alex och kockarna kommer att få en kryddgård” avslöjar Peter Englander.
Foto: Hannah Andersson

När Peter fick frågan av Anna Gustavsson och Christian Esbjörnsson som driver Gårdens vedugn, trädgård och bed & breakfast, om att lyfta trädgården till nya höjder var svaret självklart.

– Det här är en viktig trädgård för mig. Jag sålde den för att få mer tid för andra delar i mitt yrkesliv men jag har saknat platsen, konstaterar Peter.

Den nyrenoverade lokalen öppnar upp för möjligheten att utveckla verksamheten med evenemang.
Foto: Hannah Andersson

Det nya kalkstensgolvet är redan på plats och besökarna kommer att få följa utvecklingen av trädgården under sommaren.

Anna och Christian har drivit Gårdens bed & breakfast i mer än tio års tid. För att utveckla verksamheten startade de ett café som snabbt blev välbesökt och efter en tid tog de beslutet att satsa på en vedugn för att kunna servera pizza.

Före detta butiken har blivit en förlängning av den ursprungliga matsalen. Med möjlighet till många fler sittplatser inomhus jämfört med tidigare.
Foto: Hannah Andersson

De vedugnsbakade pizzorna är idag lika omtalade som trädgården de serveras i och med satsningen på trädgården följer även en satsning på köket.

– Vi är jätteglada för att Alexander Knutsson som under många år gjort säsongsinhopp som köksmästare hos oss nu kommer att vara här på heltid, säger Anna. Vedugnen kommer även fortsatt att vara hjärtat men vi kommer att addera annan sydeuropeisk mat och ha öppet även höst och vinter.

– Den nya serveringsdelen ger oss möjlighet att ta emot större sällskap oavsett väder och senast i helgen hade vi två stora fester här, berättar Anna.