unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Nystart för laserspecialist som återvänt till Skåne

Kristina Helgeson är laserspecialisten som själv var skeptisk till laser. När hon öppnade sin mottagning Ystads Hudlaser på nytt i höstas var det den andra nystarten på två år och på sätt och vis tredje gången gillt. Nu har verksamheten tagit fart på allvar igen.
Här, på mottagningen i hemmet i Ystad, erbjuder Kristina Helgeson borttagning av godartade hudförändringar med koldioxidlaser. I denna del av landet är hon tämligen ensam om metoden. Vad hon vet finns det ingen annan på Österlen med omnejd som för närvarande gör någonting liknande.
Här, på mottagningen i hemmet i Ystad, erbjuder Kristina Helgeson borttagning av godartade hudförändringar med koldioxidlaser. I denna del av landet är hon tämligen ensam om metoden. Vad hon vet finns det ingen annan på Österlen med omnejd som för närvarande gör någonting liknande.
Foto: Johan Bentzel

Ystads Hudlaser är sedan i november i fjol inhyst i ett avskilt rum i Kristina Helgesons eget hem i Ystad. Ursprungligen låg mottagningen i Varberg.

– Jag öppnade till påsk för sex år sedan. Trycket var stort direkt, för det finns inte så många andra som gör det här.

Hon arbetar med olika lasertekniker, men hennes främsta metod är koldioxidlaser, som ser till att godartade hudförändringar bokstavligen går upp i rök.

Dit räknas bland annat fibrom, keratoser, mollusker, acneärr och solfläckar. Koldioxidlasern kan också användas för att ta bort rynkor och ytliga blodkärl.

– Jag gjorde en laseroperation av mina ögon 2012. Den gick åt skogen och jag blev nästan blind. Nu är jag återställd, men då tänkte jag: Aldrig mer laser! Och nu försörjer jag mig själv på det. Det är lite lustigt. Men det som hände mig var ren otur och det jag gör är inte alls lika riskfyllt.

Att behandlingen gör ont hymlar Kristina Helgeson däremot inte med. En timme före måste patienten smörja på smärtstillande EMLA-kräm och efteråt är huden röd och sårig.

Men redan efter någon vecka har huden läkt och inga spår finns kvar.

– Lasern lämnar inga ärr efter sig. Den är så specifik. När den träffar huden, som har mycket vatten i sig, drar huden ihop sig och föryngras runt det behandlade området. Koldioxidlasern stimulerar också läkningen, som går snabbare än om du hade fått ett sår ute i naturen.

Kristina Helgeson bestämde sig för att ge sig in i branschen efter att själv ha tagit bort en keratos i pannan och imponerats av resultatet.

Som legitimerad sjuksköterska med många år inom företagshälsovården hade hon en gedigen grund att stå på.

Hon vidareutbildade sig till laserspecialist och efter mycket träning på sig själv, maken och vänner var hon redo att dra i gång.

Tack vare maken, som är inköpare till yrket, kunde hon dessutom införskaffa den nödvändiga utrustningen till ett rimligt pris.

– En sådan här utrustning används främst inom specialistsjukvården och kostar normalt en halv miljon kronor. Det är därför inte så många kan ha den.

Kristina Helgeson demonstrerar hur koldioxidlasern fungerar. Den ser till att hudförändringarna bokstavligen går upp i rök.
Kristina Helgeson demonstrerar hur koldioxidlasern fungerar. Den ser till att hudförändringarna bokstavligen går upp i rök.
Foto: Johan Bentzel

Kristina Helgeson är född i Hamburg, men bodde som barn en tid i Tomelilla kommun. Dels i ett hundraårigt korsvirkeshus i Hedeberga, dels i en lägenhet i centralorten. Därefter gick flytten vidare till Varberg, som förblev hennes hemstad i nästan 30 år.

Men de fina minnena från Österlen bleknade aldrig. Hon hade också många barndomsvänner kvar i trakten. Inom sig hade hon en längtan tillbaka till Skåne.

För två år sedan fick hon slutligen med sig hela familjen, inklusive en hund och en katt, till Ystad.

– Drömmen har funnits hela tiden och jag har pratat mycket om det. Min man och barnen har varit med här och hälsat på mina vänner, så de föll också för Ystad. Här är ju så mysigt.

Efter flytten drev Kristina Helgeson sin mottagning i en lokal i centrum. Det varade bara i några månader.

När huset skulle byggas om till bostadsrätter var hon tvungen att flytta ut.

I Varberg hade hon mottagningen hemma, men i familjens första bostad i Ystad var inte det möjligt.

Först i höstas, sedan de flyttat vidare till ett radhus på Flintlåsgatan, kunde Kristina Helgeson återuppta sin verksamhet. Däremellan jobbade hon inom den kommunala vården.

Hon är glad över att äntligen driva sitt eget företag igen. Lyckligtvis har hon inte blivit särskilt påverkad av coronasituationen.

Hon understryker att hon bara tar en kund i sänder och spritar mellan varje kund.

Som erfaren vårdföretagare vet hon hur viktig hygienen är.

– Mig veterligen finns det ingen annan liknande verksamhet på hela Österlen. Så jag vill bara att folk ska komma hit! Och den här veckan har jag jättemycket att göra och nästa är redan fullbokad.