1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nystart för laserspecialist som återvänt till Skåne

Kristina Helgeson är laserspecialisten som själv var skeptisk till laser. När hon öppnade sin mottagning Ystads Hudlaser på nytt i höstas var det den andra nystarten på två år och på sätt och vis tredje gången gillt. Nu har verksamheten tagit fart på allvar igen.
Här, på mottagningen i hemmet i Ystad, erbjuder Kristina Helgeson borttagning av godartade hudförändringar med koldioxidlaser. I denna del av landet är hon tämligen ensam om metoden. Vad hon vet finns det ingen annan på Österlen med omnejd som för närvarande gör någonting liknande.
Foto: Johan Bentzel

Ystads Hudlaser är sedan i november i fjol inhyst i ett avskilt rum i Kristina Helgesons eget hem i Ystad. Ursprungligen låg mottagningen i Varberg.

– Jag öppnade till påsk för sex år sedan. Trycket var stort direkt, för det finns inte så många andra som gör det här.

Hon arbetar med olika lasertekniker, men hennes främsta metod är koldioxidlaser, som ser till att godartade hudförändringar bokstavligen går upp i rök.

Dit räknas bland annat fibrom, keratoser, mollusker, acneärr och solfläckar. Koldioxidlasern kan också användas för att ta bort rynkor och ytliga blodkärl.

– Jag gjorde en laseroperation av mina ögon 2012. Den gick åt skogen och jag blev nästan blind. Nu är jag återställd, men då tänkte jag: Aldrig mer laser! Och nu försörjer jag mig själv på det. Det är lite lustigt. Men det som hände mig var ren otur och det jag gör är inte alls lika riskfyllt.

Att behandlingen gör ont hymlar Kristina Helgeson däremot inte med. En timme före måste patienten smörja på smärtstillande EMLA-kräm och efteråt är huden röd och sårig.

Men redan efter någon vecka har huden läkt och inga spår finns kvar.

– Lasern lämnar inga ärr efter sig. Den är så specifik. När den träffar huden, som har mycket vatten i sig, drar huden ihop sig och föryngras runt det behandlade området. Koldioxidlasern stimulerar också läkningen, som går snabbare än om du hade fått ett sår ute i naturen.

Kristina Helgeson bestämde sig för att ge sig in i branschen efter att själv ha tagit bort en keratos i pannan och imponerats av resultatet.

Som legitimerad sjuksköterska med många år inom företagshälsovården hade hon en gedigen grund att stå på.

Hon vidareutbildade sig till laserspecialist och efter mycket träning på sig själv, maken och vänner var hon redo att dra i gång.

Tack vare maken, som är inköpare till yrket, kunde hon dessutom införskaffa den nödvändiga utrustningen till ett rimligt pris.

– En sådan här utrustning används främst inom specialistsjukvården och kostar normalt en halv miljon kronor. Det är därför inte så många kan ha den.

Kristina Helgeson demonstrerar hur koldioxidlasern fungerar. Den ser till att hudförändringarna bokstavligen går upp i rök.
Foto: Johan Bentzel

Kristina Helgeson är född i Hamburg, men bodde som barn en tid i Tomelilla kommun. Dels i ett hundraårigt korsvirkeshus i Hedeberga, dels i en lägenhet i centralorten. Därefter gick flytten vidare till Varberg, som förblev hennes hemstad i nästan 30 år.

Men de fina minnena från Österlen bleknade aldrig. Hon hade också många barndomsvänner kvar i trakten. Inom sig hade hon en längtan tillbaka till Skåne.

För två år sedan fick hon slutligen med sig hela familjen, inklusive en hund och en katt, till Ystad.

– Drömmen har funnits hela tiden och jag har pratat mycket om det. Min man och barnen har varit med här och hälsat på mina vänner, så de föll också för Ystad. Här är ju så mysigt.

Efter flytten drev Kristina Helgeson sin mottagning i en lokal i centrum. Det varade bara i några månader.

När huset skulle byggas om till bostadsrätter var hon tvungen att flytta ut.

I Varberg hade hon mottagningen hemma, men i familjens första bostad i Ystad var inte det möjligt.

Först i höstas, sedan de flyttat vidare till ett radhus på Flintlåsgatan, kunde Kristina Helgeson återuppta sin verksamhet. Däremellan jobbade hon inom den kommunala vården.

Hon är glad över att äntligen driva sitt eget företag igen. Lyckligtvis har hon inte blivit särskilt påverkad av coronasituationen.

Hon understryker att hon bara tar en kund i sänder och spritar mellan varje kund.

Som erfaren vårdföretagare vet hon hur viktig hygienen är.

– Mig veterligen finns det ingen annan liknande verksamhet på hela Österlen. Så jag vill bara att folk ska komma hit! Och den här veckan har jag jättemycket att göra och nästa är redan fullbokad.

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.