1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nystartat projekt får värdefullt bidrag

Föreningen Talenterna arbetar för att utbilda, matcha och coacha nyanlända i steget ut på arbetsmarknaden. Föreningen har nyligen beviljats 2,7 miljoner i Leaderstöd för projeket ”Från SFI till arbete”.
När ÖM besöker Skillinge Missionshus är personalkonsult Helena Ström på plats för att hålla en tvådagarsutbildning för nyanlända.
Foto: Hannah Andersson

Kalle Spetz, som är halvtidsanställd projektledare i ”Från SFI till arbete”, har arbetat ideellt med samma idé även i det arbetsintegrerande sociala företaget Talentbyrån Österlen AB som du tidigare kunnat läsa om i ÖM.

– Företaget finns fortfarande kvar och om arbetsgivaren vill det så kan anställningen gå genom Talentbyrån, som då fungerar som ett bemanningsföretag, förklarar Kalle.

Kalle Spetz är projektledare för ”Från SFI till arbete”, ett projekt som löper över två år.
Foto: Hannah Andersson

Föreningen Talenterna bildades i december 2017 och projektet startade nu i augusti. Det är Hyllie Park Folkhögskola och Skillinge Missionshus som är initiativtagare till föreningen.

– Vi blev kontaktade av Leader som hade hört om vår idé och de uppmuntrade oss att skriva en ansökan riktad till europeiska socialfonden.

Idén bygger på intervjua nyanlända om deras bakgrund och utbildning, och sedan jobba uppsökande mot företag för att kunna matcha arbetsgivare med arbetstagare. Stödet från Leader betyder mycket för projektet.

– Bidraget betyder jättemycket i arbetet att pröva vår idé. Vi vill vara det kontaktnät som är så viktigt i processen att hitta ett jobb, men som våra nyanlända saknar. Projektets syfte är att minska gapet mellan nyanlända och arbetsgivare i Ystad- och Österlenområdet. Men även att fortsätta följa, och coacha, arbetstagarna under den första tiden i deras anställningar.

Ammar Zakaria jobbar heltid i projektet med syfte att utbilda, matcha och stötta nyanlända i steget ut på arbetsmarknaden. – Mitt jobb handlar inte bara om att coacha och matcha, utan om integration, säger Ammar.
Foto: Hannah Andersson

Ammar Zakaria är heltidsanställd projektassistent.

– Ammar besitter fantastisk kompetens för projektet och han är en viktig del i bron vi vill bygga mellan arbetsgivare och arbetstagare eftersom han förstår de nyanländas situation och dessutom talar engelska och arabiska, säger Kalle.

Ammar kom till Sverige från Syrien 2015 och vet mycket väl vilka utmaningarna som finns, när det gäller att ta sig in på arbetsmarknaden som nyanländ.

– Jag har jobbat som HR-chef i internationella företag i många länder. Men även om jag pratade flytande engelska, hade en bra utbildning och arbetslivserfarenhet, så var det svårt även för mig att få ett jobb i Sverige, berättar Ammar. Hur är det då inte för någon med mindre erfarenhet. När jag intervjuar de nyanlända så förstår jag precis hur de känner och ser fram emot att coacha dem till deras första jobb i Sverige.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.