unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Nytt körverk uruppförs i Simrishamn

Precis som påsken går från mörker till ljus går Nadja Erikssons nya körsvit ”När ljuset växer” från dova till ljusa toner. Den åttonde april blir det uruppförande i Simrishamn med kyrkokören och professionella musiker.
Nadja Eriksson ger ett prov ur körsviten ”När ljuset växer”, som framförs för allra första gången i Sankt Nicolai kyrka i Simrishamn den åttonde april.
Nadja Eriksson ger ett prov ur körsviten ”När ljuset växer”, som framförs för allra första gången i Sankt Nicolai kyrka i Simrishamn den åttonde april.

Sedan Nadja Eriksson började som kyrkomusiker i Simrishamns pastorat har hon målmedvetet byggt upp den slumrande kyrkokören igen från en handfull personer till nästan 40 sångare. Hon har särskilt uppmuntrat unga förmågor, både för klangens skull och för att säkra återväxten.

– När de ger det lite tid upptäcker de att det är en häftig grej. Särskilt när de får vara med om en konsert. Då fattar de grejen. Ensam kan man inte göra allt man vill, men tillsammans kan man åstadkomma fantastiska saker.

Genom åren har repertoaren bestått av såväl klassiska körverk och traditionella kyrkosånger som Nadja Erikssons egna kompositioner. Den åttonde april är det dags för det senare, då det blir ett uruppförande av hennes senaste svit ”När ljuset växer” i Sankt Nicolai kyrka i Simrishamn.

Nadja Eriksson är en bred kompositör, som gärna ger sig in i olika genrer. Den här gången har musiken en nationalromantisk eller möjligen nordisk ton, med stråk av Peterson-Berger och Grieg. Sviten handlar om att gå från mörker till ljus. Så det börjar i en ganska dov ton och blir sedan ljusare och ljusare.

Utöver kyrkokören medverkar den professionella stråkkvartetten Bergendala Quartet och flöjtisten Björn Claeson. Den senare, som är kapellmästare på Nöjesteatern i Malmö, har också gjort delar av orkesterarrangemangen.

– Det här blir ett sätt för mig att visa min mer seriösa och körtraditionella sida. Längre fram hoppas jag att vi kan framföra sviten även i en större kyrka. Domkyrkan i Lund hade varit kul, säger Nadja Eriksson.

Hon har sedan länge ett nära samarbete med textförfattaren Åsa Hagberg. ”När ljuset växer” är inget undantag. När de jobbar tillsammans växer musiken alltid fram ur de texter som Åsa Hagberg förser Nadja Eriksson med, ofta efter att de först har haft en diskussion kring teman som de vill utforska.

Båda är till vardags verksamma inom Svenska kyrkan, men även den som inte är religiös kan hämta mycket i den nya sviten.

– Det är väl egentligen bara ett av verken som har en viss andlig text. Annars kretsar det framför allt kring ljuset, och det kan man ju tolka som man vill. Åsa har ett sätt att lägga orden som gör att det inte blir för mycket. Alla människor kan känna in det här, oavsett om man har en tro eller inte, säger Nadja Eriksson.

Noterna har getts ut av prestigefyllda Weissman förlag, men den tryckta upplagan omfattar bara fem av de totalt tio styckena. Vid uruppförandet i Simrishamn kommer samtliga stycken att framföras. Dessutom bjuder konserten på ytterligare ett par av Nadja Erikssons och Åsa Hagbergs gemensamma verk.

I anslutning till konserten blir det också en konstutställning i kyrkan med målningar av Birgitta Segerblom, före detta diakon i Simrishamns pastorat men numera boende i Alingsås. Även hennes bilder är fulla av ljus och knyter därmed an till temat.

Utställningen börjar redan den andra april och kan sedan beskådas till och med den åttonde april.

– Konserten blir som ett slags final. Vi hoppas att folk vill komma och lyssna. Det är roligt att då och då göra något annat än de stora standardverken, säger Nadja Eriksson.

Konserten börjar klockan 16 och en mindre entréavgift tas ut.

Körarrangemangen har Nadja Eriksson gjort själv. Orkesterarrangemangen har hon gjort tillsammans med flöjtisten Björn Claeson, som också medverkar vid konserten.
Körarrangemangen har Nadja Eriksson gjort själv. Orkesterarrangemangen har hon gjort tillsammans med flöjtisten Björn Claeson, som också medverkar vid konserten.