1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Om fisket, gatunamn och Vitemöllas sagoberättare

Om Vitemöllas sagoberättare Gubben Bergman, det för orten så viktiga fisket och historierna bakom namnen på byns strädden och gator kommer det att handla när Vitemölla Kulturhistoriska Förening bjuder in till tre sammankomster med föredrag under våren.
Om gubben Bergman, ”Lumpen”, och andra sagoberättare, kommer Lena Alebos föredrag att handla tisdagen den 18 februari i ”Postahuset” i Vitemölla.

Den första föredragskvällen ges tisdagen den 18 februari med start klockan 18.30. Lena Alebo från Österlens museum gästar då föreningen för att berätta om Gubben Bergman ”Lumpen”, Vitemöllas sagoberättare.

Gubben Bergman bosatte sig där Vitemölla badhotell nu ligger, utan att äga marken, tillsammans med sin partner Bolla. För att överleva upplät han sin tomt Röda lyktan till ungdomar för dans, han sådde äpplekärnor och drog fram trädplantor men var också en av traktens viktigaste sagoberättare. Om honom och andra sagoberättare, som till exempel Nils Bus vid Alunbruket, kommer Lena Alebos föredrag att handla.

Årsmöte med Kulturhistoriska föreningen följer efter föredraget

Beteckningen ”leje” står för fiskeläge. Fisket har genom århundradena varit en basnäring i Vitemölla. Tisdagen den 24 mars, med start klockan 18.30, berättar Nils Losell om sina sextio år som fiskare i Vitemölla. Nisse Losell är en av de yrkesfiskare som fört fiskenäringen vidare i Vitemölla på 1900- och 2000-talen. Nisse började fiska redan som tonåring i början på 1950-talet. Den första större fiskebåten ”Monica” köpte han 1955 tillsammans med Halvard Hansson och Ove Hjelm. Den ersattes 1980 av ”Malin” som tjänat honom väl ända till idag.

Tisdagen den 21 april ges det tredje, och sista, föredraget för våren. Temat för kvällen är ”Strädden och gator i Vitemölla – varför de heter som de gör”.

Ola Holma backen, Synrearmsträddet, Möllekruet, Barnakullen, Sandells strädde – namnen på gator och sträddena i Vitemölla bär på en historia. Men vilken? Monica Larsson och Sven Hammar berättar med start klockan 18.30.

Entrén till föredragskvällarna är fri för medlemmar, övriga besökare får betala en slant.

Samtliga träffar äger rum i ”Postahuset”, det hus som tidigare var Vitemöllas postkontor, ligger nere vid hamnen och som ägs av Vitemölle Lejeförening.

För medlemmar erbjuds även tillfälle att träffas och umgås när föreningen bjuder in till sammankomst torsdagarna 6 februari, 19 mars och 7 maj. Platsen är Postahuset och tiden är klockan 17-19 för alla tre tillfällena.

I sommar ges det plats för en fotoutställning i Postahuset. Mellan 27 juni – 2 augusti, fredagar, lördagar och söndagar klockan 12–18, visas August Olofssons bilder. August Olofsson var Vitemöllas fotograf i början av 1900-talet.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.