Om fisket, gatunamn och Vitemöllas sagoberättare

Vitemölla Artikeln publicerades
Om gubben Bergman, ”Lumpen”, och andra sagoberättare, kommer Lena Alebos föredrag att handla tisdagen den 18 februari i ”Postahuset” i Vitemölla.
Om gubben Bergman, ”Lumpen”, och andra sagoberättare, kommer Lena Alebos föredrag att handla tisdagen den 18 februari i ”Postahuset” i Vitemölla.

Om Vitemöllas sagoberättare Gubben Bergman, det för orten så viktiga fisket och historierna bakom namnen på byns strädden och gator kommer det att handla när Vitemölla Kulturhistoriska Förening bjuder in till tre sammankomster med föredrag under våren.

Den första föredragskvällen ges tisdagen den 18 februari med start klockan 18.30. Lena Alebo från Österlens museum gästar då föreningen för att berätta om Gubben Bergman ”Lumpen”, Vitemöllas sagoberättare.

Gubben Bergman bosatte sig där Vitemölla badhotell nu ligger, utan att äga marken, tillsammans med sin partner Bolla. För att överleva upplät han sin tomt Röda lyktan till ungdomar för dans, han sådde äpplekärnor och drog fram trädplantor men var också en av traktens viktigaste sagoberättare. Om honom och andra sagoberättare, som till exempel Nils Bus vid Alunbruket, kommer Lena Alebos föredrag att handla.

Årsmöte med Kulturhistoriska föreningen följer efter föredraget

Beteckningen ”leje” står för fiskeläge. Fisket har genom århundradena varit en basnäring i Vitemölla. Tisdagen den 24 mars, med start klockan 18.30, berättar Nils Losell om sina sextio år som fiskare i Vitemölla. Nisse Losell är en av de yrkesfiskare som fört fiskenäringen vidare i Vitemölla på 1900- och 2000-talen. Nisse började fiska redan som tonåring i början på 1950-talet. Den första större fiskebåten ”Monica” köpte han 1955 tillsammans med Halvard Hansson och Ove Hjelm. Den ersattes 1980 av ”Malin” som tjänat honom väl ända till idag.

Tisdagen den 21 april ges det tredje, och sista, föredraget för våren. Temat för kvällen är ”Strädden och gator i Vitemölla – varför de heter som de gör”.

Ola Holma backen, Synrearmsträddet, Möllekruet, Barnakullen, Sandells strädde – namnen på gator och sträddena i Vitemölla bär på en historia. Men vilken? Monica Larsson och Sven Hammar berättar med start klockan 18.30.

Entrén till föredragskvällarna är fri för medlemmar, övriga besökare får betala en slant.

Samtliga träffar äger rum i ”Postahuset”, det hus som tidigare var Vitemöllas postkontor, ligger nere vid hamnen och som ägs av Vitemölle Lejeförening.

För medlemmar erbjuds även tillfälle att träffas och umgås när föreningen bjuder in till sammankomst torsdagarna 6 februari, 19 mars och 7 maj. Platsen är Postahuset och tiden är klockan 17-19 för alla tre tillfällena.

I sommar ges det plats för en fotoutställning i Postahuset. Mellan 27 juni – 2 augusti, fredagar, lördagar och söndagar klockan 12–18, visas August Olofssons bilder. August Olofsson var Vitemöllas fotograf i början av 1900-talet.