1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Om livet på Mårten Pers Källa

Mårten Pers Källa presenterar två konstnärer som arbetar monumentalt, balanserande mellan liv och död. Båda förmedlar en underton av hopp, rör sig mellan bräcklighet och styrka.
Michel Östlund möter Max Streicher på Mårten Pers Källa.

Sommarens utställning på Mårten Pers Källa, gallerigården belägen mellan Skillinge och Brantevik, presenterar verk av Michel Östlund och Max Streicher.

Ute i samhället skjuter de unga ihjäl varandra. Livet har plötsligt tappat sitt värde. Michel Östlunds järnskulptur med dess 42 kulhål är en spegling av de antal unga människor som mördats i Sveriges förorter. En tolkning av mänskliga rättigheten till Liv, Nr 3.

Max Streichers svävande människor förmedlar livets lätthet och livets sårbarhet. De är fyllda med luft precis som vi. Men likväl finns det hopp och lekfullhet i det konstnärliga uttrycket.

Michel Östlunds oljor i existensiella frågor med titlar som längtan, tvivel, hudlös beskriver också livets innehåll. Livets tid.

Sommarutställningen har öppet klockan 15-18, tisdag - söndag till den 11 augusti.

Mårten Pers Källa ligger längs vägen mellan Skillinge och Brantevik.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Kivik

Kiviksbygdens historiska försvar

Ravlunda, Vitaby och Södra Mellby har vardera en historisk borg. Söndagen den 31 maj arrangerar Kiviks museum en utfärd till dem alla tre. Start vid museet klockan 13.00. Deltagaravgift inklusive fika. Plats bokas i kontakt med museet. Deltagarna tar sig runt med egen bil.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.