ÖM på annorlunda cykeltur

Ystad Artikeln publicerades
ÖMs utsände fick chans att testa vattencykling på Gyllebosjön, en speciell upplevelse. Från och med nästa vår kommer Seamus MacManus hyra ut sina chiliboats i sydöstra Skåne.
Foto: Seamus MacManus
ÖMs utsände fick chans att testa vattencykling på Gyllebosjön, en speciell upplevelse. Från och med nästa vår kommer Seamus MacManus hyra ut sina chiliboats i sydöstra Skåne.

Först kom kajaken, sen stand up paddleboarden. Nu har en ny vattenattraktion tagit plats på Österlen, nämligen vattencykeln. Österlenmagasinets utsände har testat.

Cykla på vattnet. Låter det avancerat? Äsch då, det är bara en cykel som står på en flytande gummikonstruktion, en uppblåsbar sådan, som gör att du kan cykla på vattnet. På riktigt.

Vattencykeln, eller waterbikes som den kallas i resten av världen, är framtagen av det brasilianska företaget Chiliboats och togs till sydöstra Skåne i somras av britten Seamus McManus, som bor med sin familj i Borrie utanför Ystad.

Idén att importera vattencyklar och starta uthyrning fick han en varm sommardag i Sandskogen.

– Jag låg där på stranden och hade lite långtråkigt och tänkte: varför finns det ingen som hyr ut kajaker eller SUP-brädor? Sen när jag kom hem började jag leta på nätet efter uppblåsbara kajaker och fick istället syn på de här röda vattencyklarna.

Seamus tilltalades av designen och att cyklarna var portabla och lätta.

– De påminner om spinningcyklar och vilar på två uppblåsbara pontoner. Istället för framhjul sitter det ett roder på styret och bakhjulet är ersatt av en propeller. Den är framtagen av en flygplansingenjör så den är väldigt aerodynamisk och lätt.

Vattencykeln väger inte mer än 15 kg och får plats i en väska.

– Den är väldigt smidig och lätt att montera ihop, säger Seamus och visar.

Han lägger ut de röda pontonerna på gräsmattan framför Gyllebosjön. Med en pump fyller han pontonerna som har häktats fast på ramen. Sen sätts sadeln och styret på plats och vattencykeln är redo att sjösättas. Allt tar bara några minuter.

Seamus ger mig några goda råd innan det är dags att trampa ut på sjön.

– Var beredd på att det känns lite annorlunda. Man tror att man ska falla av, eftersom man är van att behöva hålla balansen. Men du kommer upptäcka att det faktiskt är lättare att cykla på vatten än på land.

Jag kliver försiktigt upp på cykeln och det är en speciell känsla. Nästan som att man svävar över vattnet. Det dröjer inte länge förrän jag litar på konstruktionen och börjar trampa.

Sjön ligger spegelblank och det är helt tyst med undantag för en flock gäss som ligger och snattrar i närheten av Gyllebo slott. När vi närmar oss lyfter hundratals fåglar under trumpetstötsliknande rop. Det är en mäktig upplevelse. När gässen väl tystnat hör vi bara det porlande ljudet från vattencyklarnas propellrar.

Man behöver inte trampa särskilt hårt för att få upp lite fart och det blir lättare att svänga när hastigheten ökar.

– Idag är det idealiska förhållanden och jag rekommenderar platt vatten för nybörjare. Jag har testat den på havet i vågor, men då är det lite av en utmaning.

Seamus säger att han tilltalas av att man inte lämnar några spår med vattencykeln och att man får se sjöar och vattendrag från en annan vinkel. Det är svårt att inte hålla med honom när vi trampar runt udden och får syn på den murgröneklädda slottsruinen.

Utöver Gyllebosjön har Seamus under sensommaren rekat ett antal sjöar runt Ystad som han kommer rekommendera för de som vill hyra hans vattencyklar. Bokning sker online och det finns två modeller att välja mellan. En med vanlig cykelsits och en med säte som ger stöd för ryggen.

– Tanken är att hyra ut vattencyklarna vår, sommar och höst. Både till privatpersoner och till företag. Jag tänker att det kan vara en trevlig sommaraktivitet för turister, men även för svensexa, möhippa, kickoff och teambuilding.

Seamus MacManus har även blivit återförsäljare av Chiliboats i Sverige och planerar att starta försäljningen nästa år.

– Det hade varit kul att kunna försörja sig på det här. Det finns ett ordspråk som jag gillar. ”Välj ett jobb som du älskar så behöver du inte arbeta en dag i hela ditt liv”.

Se filmklippet från cyklingen

Fakta

Red Bird Water Cycling

Drivs av: Seamus MacManus, Borrie

Erbjuder: Uthyrning av vattencyklar

Red Bird Water Cycling