unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Omedelbar succé för nystartat bebiskafé

Ackompanjerat av bebisjoller och symaskinsknatter, flöt samtalet mellan mammorna som provade på Gunnarshögs gårds nystartade bebiskafé i tisdags.
Tisdagens bebiskafé på Gunnarshögs gård utanför Hammenhög var det andra av totalt tre som arrangeras under våren. Intresset har varit stort och nästa tillfälle, med temat barnmat, är redan fullbokat.
Tisdagens bebiskafé på Gunnarshögs gård utanför Hammenhög var det andra av totalt tre som arrangeras under våren. Intresset har varit stort och nästa tillfälle, med temat barnmat, är redan fullbokat.
Foto: Hannah Andersson

En gråmulen tisdagsförmiddag i mars ligger en vilsam stämning över Gunnarshögs gård. Ännu dröjer det en tid innan högsäsongen drar igång. Då passar det bra att bjuda in till bebiskafé resonerar Anja Persson.

– Idén har funnits ett tag och nu kände vi att tiden var den rätta att sjösätta den, säger Anja.

Magkänslan visade sig stämma alldeles utmärkt, för vårens tre träffar blev snabbt fullbokade.

– Det hade vi inte väntat oss, men det är förstås jättekul. Vi erbjuder en hel del aktiviteter för större barn, men har inte haft något för de riktigt små tidigare. Dessutom är det roligt att komma på nya sätt att nyttja lokalerna under lågsäsong. Initiativet att bjuda in till våffelbuffé har också slagit mycket väl ut, berättar Anja.

5 bilder
Charmtrollet Tone, 4 månader gammal, besökte bebiskaféet tillsammans med mamma Theresé Lökken.
Loke, 9 månader, tittade nöjt på när mamma Sofie Hansson sydde en värmekudde fylld med vete från gården.
Helén Nordh, från NordHsytt i Simris, höll i dagens aktivitet.
Efter aktiviteten väntade en läcker lunch för både föräldrarna och deras bebisar.
– Vi erbjuder en hel del aktiviteter för större barn, men har inte haft något för de riktigt små tidigare, berättar Anja Persson, till höger i bild.
enlarge

Bebiskaféet på Gunnarshögs gård erbjuder inte bara deltagarna möjlighet att träffa andra småbarnsföräldrar över en god bit mat, varje träff har ett tema och en aktivitet.

– Anja har bjudit hit mig idag för att visa hur man enkelt kan sy en liten värmande, eller kylande, vetekudde, berättar Helén Nordh som driver NordHsytt i Simris.

Tre av deltagarna i dagens bebiskafé är Ronja Rosdahl med dottern Linessa, 5 månader, Helena Hoffsten med sonen Vilton, 5 månader, och Johanna Pihl med dottern Moa, 5 veckor.

– Jag har besökt Gunnarshög flera gånger tidigare, men det är första gången jag är här på bebiskafé, berättar Helena.

– För mig är det allra första gången som jag hittat hit och det här var ju en jättetrevlig aktivitet, säger Ronja.

– Det är ett kul komplement till de traditionella bebiskaféerna som ofta arrangeras av kyrkan, för de brukar främst locka deltagare från närområdet, här ges chansen att träffa föräldrar och barn från olika orter, konstaterar Johanna.

Läs mer

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Simrishamn

Kulturpark Österlen tar in på Hammenhögs gästis

Fram till den 27 september visar konstföreningen Kulturpark Österlen verk av 10 konstnärer på Hammenhögs Gästgivaregård.

Utställningen Livs-medel invigs

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Femte året för Art Walk

Baskemölla

Femte året för Art Walk

Tjörnedala Konsthall drar åter igång sin utställningsverksamhet med årets upplaga av utomhusutställningen Art Walk. Mellan Baskemölla och Vik visas platsspecifika konstinstallationer av årets utställare: MalinMatilda Allberg, Anders Kappel, Sara Klein och Charlotte Elm Ravn. Utställningen öppnar 30 maj och pågår till 20 september.

Pippikalas med pysselverkstad

Pippi kommer på besök med sockerdricka och guldpengar.

Pippikalas med pysselverkstad

I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i Sverige. Det vill Barnens bokhandel i Simrishamn fira med att bjuda in till Pippikalas i butiken fredagen den 22 maj. Det blir pysselverkstad utomhus vid vackert väder och erbjudande på butikens Pippi-varor både fredag och lördag.

Smakfull vandring i Kivik

Kivik

Smakfull vandring i Kivik

Fredagen den 22 maj ges matvandringen ”Smaka på Kivik” i Kiviks museums regi. Deltagarna bjuds in till vandring i det vackra Kivikslandskapet med en avsmakningsmeny som avslut. Start vid museet klockan 11.00. Vandringen tar cirka 3 timmar. Kläder efter väder och rejäla skor rekommenderas. Minst 10 och max 15 deltagare, plats bokas i kontakt med museet.

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn

Romska kulturskatter på Österlens museum

I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.