1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ömsom vin ömsom vatten på Percys domän

För 25 år sedan satte Percy och Anita Månsson sin första vinstock i Skillinge. Sen dess har de grävt upp sandjorden tre gånger om. Allt för att sålla fram den perfekta druvan för Österlen.
Percy Månsson tog över hönsfarmen från sin far och blev bonde i femte generationen. Tills han sålde verksamheten och började med vin. Intresset fanns sedan länge, tillsammans med hustrun Anita och vänner startades en vinklubb i Borrby redan på 60-talet.

Som pionjär inom svensk vinodling fanns få att fråga om råd på 90-talet.

– Det var till att prova sig fram, säger Percy Månsson. De första druvorna av Labruskatyp var från en baltisk trädgårdsmästare, men de hade en smak som kallas för foxy, lite lik tuttifrutti.

Percy visar runt på vingården Domän Sånana utanför Skillinge (Sånana uttalas med betoning på SÅ och är ett gammalt skånskt uttryck för sanden, dvs den jordmån eller terroir där vinet växer).

Som mest har Percy haft över 50 sorter samtidigt för att undersöka hur de klarar nordgränsen som tidigare sades gå i norra Tyskland men sakta men säkert flyttats norrut.

Genombrottet kom när han träffade Michael Gundersen på Danskt Vincenter. Danskarna hade börjat experimentera redan på 80-talet och kunde ge värdefulla tips. Numera har Domän Sånana kvar de sju sorter som visat sig mest lämpliga.

– Souvignier Gris är en fantastisk druva, se så luftigt den växer, och så mycket frukt i druvzonen.

Percy pratar om vinrankorna som levande väsen. Kom så ska jag visa Monstret, säger han och vandrar raskt vidare bland raderna. Det är den populära druvan Solaris som åsyftas, där det ymniga bladverket skymmer druvorna. Percy börjar frenetiskt riva ned bladen på marken för att släppa fram ljuset, men påminner sig om att han vid 83 års ålder nog bör ta det lite lugnt, särskilt som han fick en lätt stroke för en månad sedan.

Kanske kan någon av de tre sönerna ta över odlingen, Carl och Christoffer bistod nyligen på vinfestivalen i Skepparp.

– Där var det många som kom fram och berättade att de sparat sina sista biljetter till vår torra vita på Souvignier Gris. Annars går våra viner inte att köpa på Systembolaget, det är för krångligt med bara 1200 flaskor per år. Men vi säljer dem ändå.

images3 bilder
enlarge

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.