unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ömsom vin ömsom vatten på Percys domän

För 25 år sedan satte Percy och Anita Månsson sin första vinstock i Skillinge. Sen dess har de grävt upp sandjorden tre gånger om. Allt för att sålla fram den perfekta druvan för Österlen.
Percy Månsson tog över hönsfarmen från sin far och blev bonde i femte generationen. Tills han sålde verksamheten och började med vin. Intresset fanns sedan länge, tillsammans med hustrun Anita och vänner startades en vinklubb i Borrby redan på 60-talet.
Percy Månsson tog över hönsfarmen från sin far och blev bonde i femte generationen. Tills han sålde verksamheten och började med vin. Intresset fanns sedan länge, tillsammans med hustrun Anita och vänner startades en vinklubb i Borrby redan på 60-talet.

Som pionjär inom svensk vinodling fanns få att fråga om råd på 90-talet.

– Det var till att prova sig fram, säger Percy Månsson. De första druvorna av Labruskatyp var från en baltisk trädgårdsmästare, men de hade en smak som kallas för foxy, lite lik tuttifrutti.

Percy visar runt på vingården Domän Sånana utanför Skillinge (Sånana uttalas med betoning på SÅ och är ett gammalt skånskt uttryck för sanden, dvs den jordmån eller terroir där vinet växer).

Som mest har Percy haft över 50 sorter samtidigt för att undersöka hur de klarar nordgränsen som tidigare sades gå i norra Tyskland men sakta men säkert flyttats norrut.

Genombrottet kom när han träffade Michael Gundersen på Danskt Vincenter. Danskarna hade börjat experimentera redan på 80-talet och kunde ge värdefulla tips. Numera har Domän Sånana kvar de sju sorter som visat sig mest lämpliga.

– Souvignier Gris är en fantastisk druva, se så luftigt den växer, och så mycket frukt i druvzonen.

Percy pratar om vinrankorna som levande väsen. Kom så ska jag visa Monstret, säger han och vandrar raskt vidare bland raderna. Det är den populära druvan Solaris som åsyftas, där det ymniga bladverket skymmer druvorna. Percy börjar frenetiskt riva ned bladen på marken för att släppa fram ljuset, men påminner sig om att han vid 83 års ålder nog bör ta det lite lugnt, särskilt som han fick en lätt stroke för en månad sedan.

Kanske kan någon av de tre sönerna ta över odlingen, Carl och Christoffer bistod nyligen på vinfestivalen i Skepparp.

– Där var det många som kom fram och berättade att de sparat sina sista biljetter till vår torra vita på Souvignier Gris. Annars går våra viner inte att köpa på Systembolaget, det är för krångligt med bara 1200 flaskor per år. Men vi säljer dem ändå.

3 bilder
Domän Sånana har 2000 vinstockar men plats för 24 000. Percy Månsson hoppas på återväxt i nästa generation.
Svenska vinodlingens grand old man startade jakten på lämpliga druvor med hustrun Anita i egen båt genom Europas nordliga vindistrikt redan på 90-talet.
Souvignier gris är den bästa druvan hittills enligt Percy Månsson. Då har han redan testat ett 50-tal sorter. I början fick han hälla ut det mesta.
enlarge

Läs mer

Odlare försiktigt positiva

Simrishamn

Odlare försiktigt positiva

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Strandkiosk i ålaboden

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Gärsnäs församling öppnar café

Skillinge

Gärsnäs församling öppnar café

Torsdagen den 18 juni klockan 11 öppnar Gärsnäs församling Kapellgårdens café på Skillinge. Caféet ligger i anslutning till Skillinge kapell. På menyn står kaffe, te, läsk, glass, kakor och mackor. Kapellgårdens café kommer att vara öppet torsdag-söndag klockan 11-16 under sommaren.

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.