1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Önskar möte om fiskestopp

Nyheten om ett fyra månader långt sillfiskestopp som uppdagades under konferensen Östersjöfiske 2020 slog ner som en bomb. Nu önskar de styrande i Simrishamn, Sölvesborg och Karlskrona ett möte med statsrådet Jennie Nilsson (S) för att diskutera hur effekterna av stoppet kan mildras.
Simrishamn, Karlskrona och Sölvesborg agerar nu gemensamt för att mildra effekterna av sillfiskestoppet.

I ett gemensamt brev till landsbygdsministern ber Jeanette Ovesson (M) Simrishamn, Louise Erixon (SD) Sölvesborg och Sandra Bizzozero (S) Karlskrona, om ett skyndsamt möte och erbjuder sig även att resa till Stockholm för att möjliggöra en träff nära i tiden.

Reaktionerna efter beskedet om ett sillfiskestopp blev mycket starka. I snabb takt hölls tre krismöten i Karlskrona, Sölvesborg och Simrishamn mellan kommunledningarna och representanter för de lokala näringarna. Alla tre möten resulterade i beslutet att agera tillsammans.

Den 24 januari samlades tre delegationer med representanter för politik, tjänstemän, fiskare och beredningsindustri i Nogersund för att diskutera hur man ska gå vidare.

”Konsekvenserna av sillfiskestoppet kommer att vara mycket allvarliga för våra kommuner, samtidigt ser vi inte att önskat skydd av torskbeståndet uppnås. Därför förväntar vi oss en fördjupad dialog med dig om hur effekterna av stoppet mildras samt hur Sverige kan agera för att undvika en upprepning av beslutet nästa år” skriver kommunstyrelseordförandena.

”Vi arbetar gemensamt på ett underlag där vi avser i detalj beskriva stoppets effekter samt våra förslag till konkreta åtgärder som kan få en reell effekt för torskbeståndet och samtidigt minimera de socioekonomiska konsekvenserna. På detta sätt är vår ambition att nyttja den lokala kunskap som vi besitter för att nå fungerande lösningar” avslutar man brevet.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.