unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Önskar möte om fiskestopp

Nyheten om ett fyra månader långt sillfiskestopp som uppdagades under konferensen Östersjöfiske 2020 slog ner som en bomb. Nu önskar de styrande i Simrishamn, Sölvesborg och Karlskrona ett möte med statsrådet Jennie Nilsson (S) för att diskutera hur effekterna av stoppet kan mildras.
Simrishamn, Karlskrona och Sölvesborg agerar nu gemensamt för att mildra effekterna av sillfiskestoppet.
Simrishamn, Karlskrona och Sölvesborg agerar nu gemensamt för att mildra effekterna av sillfiskestoppet.

I ett gemensamt brev till landsbygdsministern ber Jeanette Ovesson (M) Simrishamn, Louise Erixon (SD) Sölvesborg och Sandra Bizzozero (S) Karlskrona, om ett skyndsamt möte och erbjuder sig även att resa till Stockholm för att möjliggöra en träff nära i tiden.

Reaktionerna efter beskedet om ett sillfiskestopp blev mycket starka. I snabb takt hölls tre krismöten i Karlskrona, Sölvesborg och Simrishamn mellan kommunledningarna och representanter för de lokala näringarna. Alla tre möten resulterade i beslutet att agera tillsammans.

Den 24 januari samlades tre delegationer med representanter för politik, tjänstemän, fiskare och beredningsindustri i Nogersund för att diskutera hur man ska gå vidare.

”Konsekvenserna av sillfiskestoppet kommer att vara mycket allvarliga för våra kommuner, samtidigt ser vi inte att önskat skydd av torskbeståndet uppnås. Därför förväntar vi oss en fördjupad dialog med dig om hur effekterna av stoppet mildras samt hur Sverige kan agera för att undvika en upprepning av beslutet nästa år” skriver kommunstyrelseordförandena.

”Vi arbetar gemensamt på ett underlag där vi avser i detalj beskriva stoppets effekter samt våra förslag till konkreta åtgärder som kan få en reell effekt för torskbeståndet och samtidigt minimera de socioekonomiska konsekvenserna. På detta sätt är vår ambition att nyttja den lokala kunskap som vi besitter för att nå fungerande lösningar” avslutar man brevet.

Läs mer

Dags för Litteraturrundan

Kultur

Dags för Litteraturrundan

Egentligen skulle Litteraturrundan ha ägt rum i maj, men fick flyttas på grund av Coronapandemin. Nu är det i alla fall dags. Den 5 och 6 september samlas åter författare, förlag och litteratursällskap runt om i Skåne - och Blekinge som i år inkluderats i evenemanget.

Västafrikanska rytmer från medborgarhuset

Simrishamn

Västafrikanska rytmer från medborgarhuset

Varje onsdagskväll sprider sig ett rytmiskt trumljud från medborgarhuset i Sankt Olof. Då träffas unga som gamla, för att under Nina Svedmarks ledning, spela djembe - Västafrikanska trummor.

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Simrishamn

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Förra veckan invigdes en ny temporär skulptur på hamnplan i Simrishamn. Bakom verket ”Sonic Seam” står konstnären Evelina Nolin, nyutexaminerad från Konstfack och tidigare elev på Österlenskolan för Konst och Design.

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Folkhögskolan på turné

Simrishamn

Folkhögskolan på turné

Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn

Romska kulturskatter på Österlens museum

I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.