GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Onslundaelever gör skolgården grönare

Grön skolgård har blivit ett uppskattat inslag på Odenslundsskolan i Onslunda. På våren sätts plantor och fröer i jorden och på hösten är det dags för skörd. Eleverna bestämmer själva vad som ska odlas.
Publicerad 3 maj 2018
Febril verksamhet i rabatten. Klass 1 på Odenslundsskolan i Onslunda har satt hallonbuskar i marken och längtar redan efter att få smaka de röda bären till hösten.
Febril verksamhet i rabatten. Klass 1 på Odenslundsskolan i Onslunda har satt hallonbuskar i marken och längtar redan efter att få smaka de röda bären till hösten.

Vårbruket är i full gång på Odenslundsskolan. Eleverna ligger på knä i den jordiga rabatten, där de precis har planterat några nya hallonbuskar.

– Jag har inte ätit hallon på jättelänge, säger Elvin Camik från klass 1, som redan ser fram emot den skördefest som stundar till hösten.

Det är fjärde året i rad som skolan driver projektet Grön skolgård tillsammans med byalaget, som bidrar med kunskap, råd och tips.

Genom åren har skolgården förärats med allt från blåbär till äppelträd, och varje vår har växligheten utökats med nya plantor.

De elever som har varit med tidigare längtar alltid både till vårens stora odlingsdag och till höstens fest, då de bokstavligen får skörda frukterna av sitt arbete.

– Det viktiga är att vi utgår från vad barnen vill göra. Klasserna får själva bestämma vad de ska odla. Det är fantastiskt att se glädjen när de sticker fingrarna i jorden, säger byalagets Peter Nord, initiativtagare till projektet.

Var tjugonde minut avlöser klasserna varandra. Tyra Albinsson avslutar förstaklassarnas insatser med att strö lite bark runt hallonbuskarna. Odling faller henne verkligen i smaken. Allt har varit kul, slår hon fast.

– Vi har planterat, plockat ogräs och lagt på gödsel.

Grön skolgård är ett pedagogiskt och kreativt projekt, där eleverna får följa grönsakerna, bären och frukterna från jord till bord.

Eftersom det finns fritidshem på skolan kan odlingarna skötas och vattnas även under sommarlovet.

– Annars hade de ju vissnat bort snabbt. Det är också kul att vi inte har haft någon förstörelse alls, vilket många befarade i början, säger Peter Nord.

Under de första tre åren stöttade Tomelilla kommun projektet med pengar, bland annat för inköp av nya plantor.

Nu är det slut på de kommunala bidragen, men Grön skolgård fortsätter ändå. Det är så pass betydelsefullt för eleverna, betonar läraren Åsa Önneflod.

– Nu har vi ju egna fröer, som vi kan sätta nästa år. Vi har fått en bra grund.

Som sista insats strör Tyra Albinsson bark runt hallonbuskarna.
Som sista insats strör Tyra Albinsson bark runt hallonbuskarna.
Peter Nord från Onslunda byalag är initiativtagare till Grön skolgård, som är inne på sitt fjärde år.
Peter Nord från Onslunda byalag är initiativtagare till Grön skolgård, som är inne på sitt fjärde år.
Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.