Ord och bilder skildrar livets sköra tråd

Insidan Artikeln publicerades
När Karin Eberhardt Grönvall arrangerar boksläpp i Skillinge för den nya novellantologin som hon medverkar i, har hon bjudit in Bodil Wierup att visa sina akrylmålningar, som blir som ett slags illustrationer till berättelsen.
Foto:Janni rix
När Karin Eberhardt Grönvall arrangerar boksläpp i Skillinge för den nya novellantologin som hon medverkar i, har hon bjudit in Bodil Wierup att visa sina akrylmålningar, som blir som ett slags illustrationer till berättelsen.

Karin Eberhardt Grönvall har i novellens form skildrat en händelse som nog skrämmer de flesta av oss: förlusten av en nära anhörig. Till boksläppet i Skillinge har hon bjudit in konstnären Bodil Wierup, vars målningar understryker textens tema.

Skillingebon Karin Eberhardt Grönvall, som debuterade med romanen ”Hjärngrepp” häromåret, har fått med en novell i Aritons förlags senaste novellantologi ”Över en fika i Svea Rike”.

Boken ingår förlagets fika-serie, antologier där alla berättelser på något vis utgår från en fikastund kopplat till olika teman, och Karin Eberhardt Grönvall har nu varit med i tre av dem. Det är en stor bedrift, med tanke på att lektörerna gör urvalet bland de många inskickade bidragen utan att veta vilka författarna är.

Temat för den nya samlingen är ”sådant som skrämmer oss”. Karin Eberhardt Grönvall har skrivit om rädslan att förlora en nära anhörig.

  Novellen handlar om ett ungt par som planerar en fjällvandring och ser fram emot sitt stundande äventyr. Men en morgon kommer mannen inte ner till frukosten och upptäcks livlös på golvet.

  Även om berättelsen är fiktiv har Karin Eberhardt Grönvall hämtat inspiration från personliga erfarenheter.

  – En månad innan jag fick veta att antologin skulle göras dog min svärson helt oväntat. Så det gav sig själv vad som skrämmer mig, att nära anhöriga försvinner. Då fanns novellen där bara. ”Livets tråd” fick den heta. Den är så skör, säger hon.

  Den 16 december klockan 13–15 blir det boksläpp på Sjöfararens café på Kapellgården i Skillinge. Karin Eberhardt Grönvall läser högt ur sin novell, men har också bjudit in vännen Bodil Wierup att ställa ut ett antal av sina akrylmålningar.

  Trots att målningarna gjordes innan novellen skrevs passar de väldigt väl ihop med texten och dess tema. Bilder och ord förstärker varandra och skapar ytterligare djup i den redan allvarliga berättelsen. Novellen står för sorgen och målningarna för trösten, menar de två vännerna.

  – Jag har ringat in citat i novellen som jag tänker sätta under mina målningar, säger Bodil Wierup.