1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Mässa

Österlen Garden Show är tillbaka - nu ännu större

I helgen får alla trädgårdsfantaster sitt lystmäte när Österlen Garden Show återvänder till parken i Lunnarp. Inspiration från landets mest folkkära trädgårdsprofiler och föreläsningar om klimat och hållbarhet står bland annat på det digra programmet.
Flera av landets mest folkkära trädgårdsprofiler medverkar, som John Taylor, Karl Fredrik på Eklaholm, Gunnel Carlson och Peter Englander. Foto: Thomas Carlén, Bass Nilsson, Björn Lindgren/TT, Peter Carlsson.

– Det känns jättespännande och kul. Det enda orosmomentet är vädret, allt annat känns bra. Vi hade nyligen ett möte med alla utställare och de är jättetaggade, säger Anna Stjernfelt, projektledare för Österlen Garden Show.

Efter fjolårets succé med drygt 3000 besökare och ett 60-tal utställare har projektgruppen spänt bågen rejält inför årets upplaga. I år deltar över 80 utställare, både lokalt förankrade och från övriga Skåne.

Samtliga utställare är verksamma inom trädgårdssfären och det är allt från plantskolor till anläggningsföretag, butiker med trädgårdsredskap, växthusåterförsäljare och trädgårdsdesigners.

Deltar gör även landets mest folkkära trädgårdsprofiler, som Gunnel Carlson, John Taylor, Peter Englander och Karl Fredrik på Eklaholm. Den välkända TV-kocken Tareq Taylor är också på plats och kommer tillsammans med slottsträdgårdsmästaren John Taylor prata om köksträdgården och om ovanliga eller delvis bortglömda örter och dess användning i köket.

– Tareq har även en egen föreläsning där han pratar om matsvinnet och visar hur man kan skapa fantastiska måltider med produkter som vi ofta väljer att kasta i soptunnan, säger Anna Stjernfelt.

Matsvinn och hållbar konsumtion är även ämnen som Anna Woodhouse från RISE forskningsinstitut kommer beröra i sin föreläsning.

– Anna kommer bland annat prata om hur vi kan använda mer av våra produkter både på lokal nivå, i butik och individnivå och hur vi kan se över bäst-före-datum, säger Anna Stjernfelt som är väldigt tacksam över att RISE finns på plats under mässan.

Även Tora Råberg från forskningsinstitutet medverkar och kommer prata om permakultur och hur man kan bygga upp biodiversitet i sin trädgård och öka sin produktion.

Utöver utställare och föredragshållare kan man såklart även njuta av visningsträdgårdarna och dessutom se när kärleken spirar. Två vigslar som förrättas av författaren Björn Ranelid är inplanerade på lördagen.

För de minsta besökarna finns ett aktivitetstält med kulturinslag, odling och tävlingar och för den hungrige fanns matvagnar och kiosk att tillgå.

– I år har vi utökat foodcourten och har fem matvagnar. Dessutom har utbudet i bollklubbens permanenta kiosk blivit större, säger Anna Stjernfelt.

Mässan pågår den 11-12 maj och är öppen lördag klockan 10-17 och söndag klockan 10-16. Entré.

När Österlen Garden Show i helgen återvänder till parken i Lunnarp blir det med ännu fler utställare och föredragshållare.