1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Österlens folkhögskola har instiftat nytt pris

Österlens folkhögskola i Tomelilla har instiftat ett nytt folkbildningspris och allmänheten har sommaren på sig skicka in nomineringar. I november tillkännages vem den första mottagaren av priset blir.
Kristin Svensson, Fredrik Wennheden, Hanseric Jonsgård, Marianne Åkerblad och Linda Nilsson utgör juryn, tillsammans med Hassane Kardoud och Mats Hagelin som inte är med på bilden.
Foto: Hannah Andersson

”Österlens Folkhögskola Folkbildningspris ska gå till organisationer, person eller personer med anknytning eller verksamma i Skåne, som verkat eller spridit kunskap i folkbildningens anda.”

– Det var Hassane Kardoud, pedagog här på skolan, som kom med idén om att instifta ett folkbildningspris och det gjorde han redan för några år sedan, berättar Hanseric Jonsgård, ordförande i folkhögskolans styrelse.

Det tog lite tid att sätta ramarna för priset och att bilda en jury för ändamålet, men nu har det blivit dags att göra verklighet av Hassanes idé. Hassane ingår själv i juryn, liksom Hanseric och de har även sällskap av Kristin Svensson, kultur- och fritidschef i Sjöbo samt ledamot i folkhögskolans styrelse, Fredrik Wennheden, chef för Sparbanken Syds kontor i Tomelilla och Ystad, Marianne Åkerblad, pensionerad adjunkt i svenska, engelska och historia och vice ordförande i folkhögskolans styrelse, Mats Hagelin, kyrkoherde i Simrishamn, samt Linda Nilsson, nytillträdd rektor på skolan.

– Priset är instiftat i Theodor Tufvessons anda. Theodor har betytt mycket för utvecklingen av kulturlivet i trakten och undervisade under många år på folkhögskolan, berättar Marianne.

– Han verkade för utbildning och folkbildning på flera olika plan och det vill vi även att pristagaren av Österlens Folkhögskola Folkbildningspris ska göra, säger Kristin.

– Vår ambition med priset är att uppmärksamma folkbildare, men även att få fler att få upp ögonen för folkhögskolan, fortsätter Marianne.

– Folkbildningen fyller en viktig funktion i dagens samhälle, poängterar Linda. Jag har sett vilken fantastisk roll folkbildningen spelar för människor, som en plats för alla!

Vandringspriset är statyn ”Multi-faceted” skapad av ÖSKG-konstnären Gert Germeraad. Varje pristagare får en replik av vandringspriset och en prissumma på 10 000 kronor.

Priset kommer att delas ut vartannat år med start 2019. Det är öppet för allmänheten och juryn att nominera personer eller organisationer till priset mellan den 1 juni – 15 september. Juryn kommer att arbeta med att utse en pristagare under september månad. I december, i samband med skolans Musikhjälpen-evenemang, delas priset ut. Vandringspriset är statyn ”Multi-faceted” skapad av ÖSKG-konstnären Gert Germeraad, verksam i Eljaröd. Varje pristagare får en replik av vandringspriset och en prissumma på 10 000 kronor.

– Ett krav vi ställer är att pristagaren eller pristagarna ska genomföra en föreläsning eller annat framträdande på skolan och eventuellt även på Tomelilla bibliotek, avslutar Hanseric.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Skola

Med barnrätt på schemat

Lek, rörelse, film och diskussioner stod på schemat för barnen på Tryde friskola förra onsdagen när det hade blivit dags för premiären av en ny tradition, den årliga barnrättsdagen.

Sydöst

Sveriges Miljöbästa kommuner

Tidningen Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 genomfört en årlig rankning av kommunernas miljöarbete. Både Tomelilla och Ystad kommun återfinns bland de 20 bästa kommunerna i kategorin mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner, där 136 kommuner ingår. Den 14 maj presenteras vilka kommuner som blir Sveriges Miljöbästa i de olika kategorierna.

Tomelilla

Tomelilladagen ställs in

Tomelilladagen som skulle ägt rum den 23 maj ställs in. ”Vi har beslutat att ställa in på grund av de rådande omständigheterna med anledning av coronaviruset” låter Morgan Malmberg och Therese Bengtsson, Företagarna i Tomelilla, meddela.