GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Östra Skånes konstnärsgrupp får kulturpris

Sparbanken Syds kulturpris 2018 går till Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG. Priset på 25 000 kronor delas ut för fjärde året i rad till en organisation som gjort något utmärkande för att främja kulturlivet.
Sparbanken Syds kulturpris
Tidigare pristagare:
2015: Street Art Österlen.
2016: Mästarna bakom glaset.
2017: Scen Österlen
Publicerad 15 november 2018
Susanne Lindblad, verksamhetschef Tjörnedala konsthall/ÖSKG, gläds åt att föreningen erhåller Sparbanken Syds kulturpris 2018.
Susanne Lindblad, verksamhetschef Tjörnedala konsthall/ÖSKG, gläds åt att föreningen erhåller Sparbanken Syds kulturpris 2018.
Foto: Tommy Svensson

– Vi är väldigt glada och hedrade över att få Sparbanken Syds kulturpris 2018. Det är en bekräftelse på vårt mångåriga arbete. Att som ideell förening driva en omfattande publik verksamhet är alltid en utmaning, särskilt på landsbygden. Därför betyder denna utmärkelse extra mycket för oss, säger Susanne Lindblad, verksamhetschef Tjörnedala konsthall/ÖSKG.

ÖSKG har en unik och betydelsefull roll i östra Skåne, skriver Sparbanken Syd i ett pressmeddelande. ”Med 130 yrkesverksamma konstnärer som medlemmar utgör föreningen en viktig bas som förvaltar och utvecklar konstnärslivet på Österlen”, heter det.

Vad kommer man använda pengarna till?

– Exakt vad pengarna kommer gå till är en fråga för ÖSKGs styrelse, men de kommer göra stor nytta i vår publika verksamhet, säger Susanne Lindblad.

Vad händer hos ÖSKG i vinter?

– Närmast i tiden är medlemsutställningen Du & Jag – det personliga samtalet. Det är en lite annorlunda utställning som framförallt fokuserar på den konstnärliga processen. Medlemmar har fått gå samman två och två och tillsammans arbeta fram ett verk, eller var sitt i tydlig relation till varandra. Utställningen pågår till den 16 december.

Den 5 december arrangerar vi, tillsammans med Konstitutet och KC-syd, en kurs för konstnärer kring gestaltningsuppdrag. I början av januari är alla jullovslediga barn välkomna till en två-dagars workshop på konsthallen. Och i mars 2019 kommer vi arrangera en konstfilmsfestival.

Kulturpriset delas ut på kulturfesten den 27 december på Hotell Continental du Sud i Ystad. På festen tillkännages också vem eller vilka som får Ystads Allehandas kulturpris 2018. På kvällen delas även Ystads kommun ut sitt kulturpris som i år ges till Sommarteatern.

”Årets kulturpristagare har under ett halvt sekel målmedvetet jobbat för att skapa ett kulturarrangemang som årligen får tusentals människor att vallfärda till Skåne utanför ordinarie turistsäsong.

Fredrik EkbladSkicka e-post
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.