1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Skola

På besök för att sprida läsglädje i skolan

”Hur låter en katt?” frågar barnboksförfattaren Thomas Halling eleverna i förskoleklass och årskurs ett. ”Mjaauuu” jamar Smedstorpseleverna unisont. ”Bra! Kom i håg det nu.” uppmanar Thomas och tar fram klassikern Sagan om den lilla, lilla gumman.
Författaren Thomas Halling bor i Lund, har 87 utgivna barn- och ungdomsböcker i bagaget och ägnar en stor del av sin arbetstid vår och höst åt att besöka skolor runt om i landet. ”Jag tycker det är jättekul att komma ut till skolorna och får ibland inspiration till kommande böcker av barnen. Idén till ”Finnes: Agnes, önskas: hund” fick jag under ett författarbesök” berättar Thomas.
Foto: Hannah Andersson

I måndags fick Smedstorps skola besök av barnboksförfattaren Thomas Halling. Dagen startade i årskurs 1:s klassrum där Thomas, med stor berättarskicklighet och finurliga knep för att göra barnen delaktiga och engagerade, höll allas uppmärksamhet i ett fast grepp under hela den fyrtio minuter långa lektionen.

Att besöket gjorde intryck på eleverna står klart när det blir dags för rast och ÖMs utsände får höra ett av barnen fråga sin klasskompis ”Vad ska du bli när du blir stor? Jag ska nog bli författare!”

Idén bakom författarbesöket var Camilla Jürs, lärare i årskurs två.

– Vår förhoppning med dagens författarbesök är att väcka elevernas läs- och skrivlust, berättar Camilla. Tyvärr märker vi att barnen vi möter har ett begränsat ordförråd. Därför jobbar vi väldigt medvetet med språkutveckling i skolan. Vi sökte pengar för att kunna bjuda hit en författare av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och blev väldigt glada för bidraget vi fick, som gjorde det möjligt att göra verklighet av idén.

images5 bilder
enlarge
Författarbesök på Smedstorps skola.

Tillbaka till denna texts inledning och klassrummet där Thomas nyss har läst berättelsen, om den lilla gumman och hennes katt.

– Ingen vet hur det gick för katten. Förrän jag skrev en fortsättning på berättelsen, säger Thomas och plockar fram sin egen bok ”Sagan om den lilla lilla katten”.

Och de två efterföljande böckerna ”Sagan om den stora, stora gubben” och ”Sagan om det allra allra största” som tillsammans bildar en fri fortsättning på Elsa Beskows klassiker. Han slår ihop den sista boken med en uppmaning till eleverna att ta vid där han själv slutat. En utmaning som de ser väldigt sugna ut att anta!