1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Skola

På besök för att sprida läsglädje i skolan

”Hur låter en katt?” frågar barnboksförfattaren Thomas Halling eleverna i förskoleklass och årskurs ett. ”Mjaauuu” jamar Smedstorpseleverna unisont. ”Bra! Kom i håg det nu.” uppmanar Thomas och tar fram klassikern Sagan om den lilla, lilla gumman.
Författaren Thomas Halling bor i Lund, har 87 utgivna barn- och ungdomsböcker i bagaget och ägnar en stor del av sin arbetstid vår och höst åt att besöka skolor runt om i landet. ”Jag tycker det är jättekul att komma ut till skolorna och får ibland inspiration till kommande böcker av barnen. Idén till ”Finnes: Agnes, önskas: hund” fick jag under ett författarbesök” berättar Thomas.
Foto: Hannah Andersson

I måndags fick Smedstorps skola besök av barnboksförfattaren Thomas Halling. Dagen startade i årskurs 1:s klassrum där Thomas, med stor berättarskicklighet och finurliga knep för att göra barnen delaktiga och engagerade, höll allas uppmärksamhet i ett fast grepp under hela den fyrtio minuter långa lektionen.

Att besöket gjorde intryck på eleverna står klart när det blir dags för rast och ÖMs utsände får höra ett av barnen fråga sin klasskompis ”Vad ska du bli när du blir stor? Jag ska nog bli författare!”

Idén bakom författarbesöket var Camilla Jürs, lärare i årskurs två.

– Vår förhoppning med dagens författarbesök är att väcka elevernas läs- och skrivlust, berättar Camilla. Tyvärr märker vi att barnen vi möter har ett begränsat ordförråd. Därför jobbar vi väldigt medvetet med språkutveckling i skolan. Vi sökte pengar för att kunna bjuda hit en författare av Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och blev väldigt glada för bidraget vi fick, som gjorde det möjligt att göra verklighet av idén.

images5 bilder
enlarge
Författarbesök på Smedstorps skola.

Tillbaka till denna texts inledning och klassrummet där Thomas nyss har läst berättelsen, om den lilla gumman och hennes katt.

– Ingen vet hur det gick för katten. Förrän jag skrev en fortsättning på berättelsen, säger Thomas och plockar fram sin egen bok ”Sagan om den lilla lilla katten”.

Och de två efterföljande böckerna ”Sagan om den stora, stora gubben” och ”Sagan om det allra allra största” som tillsammans bildar en fri fortsättning på Elsa Beskows klassiker. Han slår ihop den sista boken med en uppmaning till eleverna att ta vid där han själv slutat. En utmaning som de ser väldigt sugna ut att anta!

Läs mer

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Smedstorp

Smedstorps marknad ställs in

Smedstorps marknad, som ägt rum varje sommar i 137 år, ställs i år in på grund av covid-19. ”Marknaden lockar mycket folk och vi vill varken utsätta våra utställare, eller våra besökare, för några risker. Därför väljer vi att ställa in Smedstorps marknad i år” meddelar arrangörerna, Smedstorps brandkårs kamratförening och Smedstorps IF.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.