1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Paret som förenar konst och funktion

Gunilla Vardam hade ett bemanningsföretag med flera hundra anställda. Men hon började tröttna, ville förändras och göra något annat. Så träffade hon sin blivande make, konstnären Anders. De började hyra ut Anders konst till företag. Men snart startade en hissnande färd genom akustikens värld.
Resan startade med hyr-konst och fortsatte till ljudets värld för Gunilla och Anders.
Foto: Jacob Zocherman

– Från början var det materialet jag fastnade för, jag ville inte lära mig något om ljud, berättar Gunilla.

Materialet, en slags filtväv, visade sig ha fantastiska egenskaper i att isolera ljud. Anders och Gunilla började designa paneler som de ställde ut och främst sålde till företag. Anders som uttrycker sin konst i allt från måleri till skulptur beskriver Gunillas formkänsla som otrolig, trots att hon inte har någon utbildning inom konsten:

– Vi har ju mött former och idéer som jag inte kunnat göra själv, berättar han.

Efter en tillvaro i ljudets värld med paneler som först hamnade enbart på väggar som absorbenter har paret Vardam idag utvecklat hela designserier och jobbat mycket med akustiker.

– Vi har lärt oss jättemycket att få ihop det här att det ska vara snyggt och funktionellt, berättar Gunilla. 
Samtidigt får de många beställningar från kunder som inte har ljudproblem utan vill att deras paneler ska pryda väggarna som dekorationer. Men i grund och botten är det viktigt att konsten inte bara är en vacker yta:

– Vi har alltid försökt få in en funktion i det vi gör.

Både Gunilla och Anders ser sig som anspråkslösa i sin konst och vill glädja människor. De trivs på Österlen dit de kom för cirka sex år sedan. Och de upphör aldrig att förvånas över skönheten över landskapet. Ibland räcker det att titta ut genom arbetsfönstret när grannen plöjt upp sin åker:

– Jag tycker han ska få Tomelilla kulturpris för att han gör markerna så vackra, avslutar Anders Vardam.

Filmmaterialet används inte bara i ljudabsorbenter utan även som bruksföremål så som lamphållare.
Foto: Jacob Zocherman
I hemmet på Österlen ryms både ateljé och eget galleri.
Foto: Jacob Zocherman