1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Påsk med äggstra allt för lovlediga barn och unga

En sak är säker. Ingen kommer att behöva sitta sysslolös under påsklovet. I vanlig ordning bjuds det på massor av kul aktiviteter för lovlediga i vårt sydöstra hörn av Skåne. Här får du ett urval av vad som finns att välja på.
Den 17 april, mellan klockan 13 och 16, välkomnas stora som små till påskpysselverkstad på Simrishamns bibliotek.

Påsklovet på Simrishamns bibliotek bjuder på inslag av både cirkus, trolleri, mysterier och pysselverkstad. Tisdagen den 16 april klockan 10 ges barnteaterföreställningen ”Väx upp!” som riktar sig till 3-8-åringar. Om att växa som barn och människa, men också om hur man får ett litet växtfrö att gro. Samma dag klockan 13 visas den senaste LasseMaja-filmen ”LasseMajas detektivbyrå: Det första mysteriet”. För barn från sju år. Den 17 april, blir det påskpysselverkstad mellan klockan 13 och 16 på biblioteket. Stora som små välkomnas, och för de små blir det även inslag av sagostund och högläsning mellan pysslet.

Via sång, lek och musik, som blandas med trolleri- och cirkusinslag, tar skådespelarna Hugo Gerdmar och Klara Sjöblom med barnen på en lärorik resa om att växa. På Simrishamns bibliotek tisdagen den 16 april klockan 10.

Även biblioteken i Tomelilla bjuder in till kul påsklovsaktiviteter. Måndag till onsdag pågår påskäggsjakt på Tomelilla bibliotek, för barn från 6 år. På tisdagen, 16 april klockan 13.00-14.30, bjuder biblioteket in till bokfika och pyssel på temat monster. För barn från 9 år. Pyssel för barn i samma ålder blir det även på Brösarps bibliotek. Onsdagen den 17 april klockan 13.00-14.30 men då är temat påsk. På onsdagen, klockan 14.30-16.00, bjuder biblioteket i Tomelilla in barn från 5 år till den skapande verkstaden ”Minicreo”. Film blir det på torsdagen den 18 april klockan 11.00. För barn från 7 år.

På Österlens museum i Simrishamn får påsklovslediga skapa påskpynt till påskriset. I skrabbans verkstad tisdagen den 16 april klockan 12-15. På onsdagen, den 17 april klockan 12-15, smyckas påskrisen som förr i tiden med färgad ull och granna band. På torsdagen den 18 april klockan 12-15 blir det häxverkstad för alla över 2 år.

Kiviks bio bjuder in till påsklovsfilm som är gratis för barn från 7 år men kostar en slant för vuxna att se, onsdagen den 17 april klockan 14.00. På filmduken visas Draktränaren 3, den tredje filmen om draktränaren Hicke och hans drakkompis Nattfasan.

Redan lördagen den 13 april finns det chans att starta påsklovet med dansförställningen Öar, för barn 3-6 år.
Foto: Martin Skoog

Redan lördagen den 13 april finns det chans att starta påsklovet med en dansförställning. Simrishamns riksteaterförening erbjuder föreställningen Öar, koreografi Ingrid Olterman, för barn 3-6 år. Klockan 14.00 på kulturhuset Valfisken i Simrishamn. Efter föreställningen ges tid för publiken att stanna kvar och utforska rummet.

Ystads stadsbibliotek får besök av Experimentexpressen måndagen den 15 april klockan 13-13.45 och 14.15-15.00. Deltagarna i aktiviteten får fundera på hur framtidens energi kan genereras och testa olika varianter själva. För barn i åldrarna 6-13 år.

Onsdagen den 17 april arrangerar Ystad Köpmannaförening, i samarbete med Ystad Ridklubb, en eftermiddag med kul käpphästaktiviteter.

Käpphästen är mer än bara en leksakshäst. Onsdagen den 17 april arrangerar Ystad Köpmannaförening, i samarbete med Ystad Ridklubb, en eftermiddag med kul käpphästaktiviteter. Klockan 12-15 blir det hopptävling med käpphäst, dressyrtävling med käpphäst, kast med hästsko och en station där det finns möjlighet att rita hästar. Loppet Käppahästen Grand Prix startar klockan 14.30 vid Öbergs på Stora Östergatan, med målgång på Österportstorg. Alla deltagare får priser. Anmälan.

Gunnarshögs gård, strax utanför Hammenhög, har visningar både för stora och små under hela påskhelgen. Visning för yngre barn klockan 11.00 och för vuxna samt äldre barn klockan 14.00. Visningarna avslutas i gårdens minipresseri. På innergården finns trampetraktorer och annat kul för barnen. Barn från Hammenhögs skola ställer ut sina alster till förmån för Barncancerfonden.

Det här är bara ett litet urval av alla roliga aktiviteter som erbjuds under påsklovet. Några av aktiviteterna kostar en slant att delta i och flera av dem kräver föranmälan, mer information hittar du på kommunernas eller respektive arrangörs hemsidor.

Läs mer

Simrishamn

Stadsvandring med eländestema

Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.