1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Populär kyrkoherde slutar

I slutet av november lämnar Per Frostensson, kyrkoherde i Kiviks församling, sitt uppdrag. – Kanske kan man säga att jag som ledare har tagit församlingen så långt jag kan. Nu får någon ny ta vid, säger Per som är mån om att ge kyrkorådet tid och förutsättningar att rekrytera hans efterträdare.
Per Frostensson började som komminister i församlingen 2002 och har sedan 2009 varit kyrkoherde.

– Jag önskar det bästa för Kiviks församling och kommer därför att stå kvar som kyrkoherde under lång tid. Jag kommer att sluta min tjänst senast vid kyrkoårets slut, alltså i slutet av november. Därigenom finns goda förutsättningar för kyrkorådet att i lugn och ro genomföra den ganska komplicerade process som det innebär att rekrytera ny kyrkoherde, säger Per som inte har någon ny tjänst i sikte utan är fullt fokuserad på årets arbete i Kiviks församling.

– Tids nog får vi se vad som öppnar sig. Jag och min hustru är fast förankrade i bygden sedan mer än 30 år och vi har inga planer på att lämna Österlen, säger han.

Per Frostensson började som komminister i församlingen 2002 och har sedan 2009 varit kyrkoherde.

– Att jag började här som vanlig församlingspräst har satt sin prägel på hur jag tagit mig an uppdraget som kyrkoherde. Jag har i botten behållit min identitet som församlingspräst, jag har fortsatt att med stor glädje och mening leda församlingens huvudgudstjänst, högmässan, men också många andra gudstjänster.

Per Frostensson menar att 2020 är ett bra år för att lämna över stafettpinnen. – Vi har ett stabilt kyrkoråd som är väl intrimmat och som leds av en engagerad ordförande, säger han.
Foto: Fredrik Ekblad

Mötet med hundratals konfirmander har påverkat honom mycket.

– Enskilda samtal, både på mitt kontor och ute i hemmen i församlingen har gett starka erfarenheter av djupet, glädjen men också smärtan i det mänskliga liv vi fått som gåva. Att se Kiviks kapell utvecklats till en spännande och öppen mötesplats, att vara en del av hur ett brett musikaliskt nätverk med många konserttillfällen vuxit fram har också berett mig glädje.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.