Populärt med guidad topptur i storlagen natur

Stenshuvud Artikeln publicerades
Varje sommar lockas tusentals besökare till Stenshuvuds nationalpark. Bland annat för att njuta av den hänförande utsikten.
Foto: Fredrik Ekblad
Varje sommar lockas tusentals besökare till Stenshuvuds nationalpark. Bland annat för att njuta av den hänförande utsikten.

Med omkring en halv miljon besökare varje år hör Stenshuvuds nationalpark till ett av Österlens främsta turistmål. Under högsäsong tar guiderna på Naturum dagligen upp besökare på det 97 meter höga restberget och berättar om den biologiska mångfalden och det mytomspunna landskapet. Österlenmagasinet hängde med guiden Jonas Ivarsson på en faktaspäckad topptur.

Det är en halvmulen tisdag i juli och det vimlar av besökare i nationalparken. Loja ungdomar i flip-flops, småbarnsfamiljer med hund i släptåg och pensionärer i funktionsplagg och fotriktiga kängor på fötterna trafikerar den smala och slingrande grusstigen upp till Stenshuvuds tre toppar.

En grupp på åtta vuxna och fem barn väntar utanför Naturum. De ska med på en guidad vandring under ledning av Jonas Ivarson, guide på Stenshuvuds nationalpark.

Dagens tur heter "Upp på berget" och målet är att nå de tre topparna och njuta av utsikten, men även lära sig mer om floran och den stora artrikedomen som präglar nationalparken.

För de flesta i gruppen är det första besöket på Stenshuvud och många blir förvånade att höra att avenbokskogen de vandrar genom faktiskt inte är särskilt gammal och att berget var nästan helt kalt för 100 år sedan.

– Området var utmark till Svabesholms Kungsgård och det gick djur och betade här. När berget fredades tog man bort boskapen och då växte det igen, berättar Jonas.

Vid klart väder kan man se både Hanö och Blekinge skärgård.
Vid klart väder kan man se både Hanö och Blekinge skärgård.

Men det är inte bara djur som har vistats på berget. Tecken på mänsklig aktivitet finns överallt. Gruppen kommer fram till en rund stenomgärdad grop och Jonas undrar om någon vet vad det är.

– En swimmingpool från 1800-talet kanske? Nej, det är en så kallad torvälta. Förr när man hade ont om ved eldade man med torv. Om den var förorenad lade man den i en stenskodd fördjupning i anslutning till ett vattendrag. När sand och andra orenheter sköljts bort trampades torven av oxar eller hästar. Därefter togs den upp och fick torka på ängen innan man kunde använda den.

Det finns gott om mänskliga spår på Stenhuvud. Bland annat en ruin av en fornborg från folkvandringstiden.
Det finns gott om mänskliga spår på Stenhuvud. Bland annat en ruin av en fornborg från folkvandringstiden.

Ännu äldre tecken på att människor vistats här kan man se nära den södra toppen. Vad som mest liknar en stengärdsgård är resterna av en fornborg från folkvandringstiden.

– Man tror att den användes som ett nutida skyddsrum där man kunde skydda sig från anfall, säger Jonas.

Ett stort stenblock vid sidan av stigen väcker också en del frågor.

– Myten säger att jätten Sten bor här och när han hör kyrkklockorna ringa kastar han stora stenar för att han inte står ut med klangen. En annan förklaring, lite tråkigare, är att det är ett flyttblock från inlandsisen, men jag tycker nog det är troligare att det är jätten Stens verk, säger Jonas och skrattar.

Efter en brant slänt når gruppen så det södra huvudet. Det är ganska disigt och utsikten inte den bästa, men vyn mot Knäbäckshusen och Vik imponerar ändå.

– Det är väldigt vackert, säger Ingrid och Ingvar Ågren som bor utanför Skokloster slott vid Mälaren och är här för första gången.

– När det är klart väder kan man se Bornholm tydligt, ni kan nog skymta konturerna, säger Jonas och pekar mot horisonten. Utsikten från nästa topp är ännu bättre, så vi gör bara en kort paus här.

Familjen Almén, med mamma Magdalena, pappa Pål och dottern Liv har vikt en halvdag på Stenshuvud och har redan deltagit i barnvandringen tidigare under dagen.

– Vi bor i Malmö, men har stuga i Löderups strandbad. Stenshuvud är ett trevligt utflyktsmål och det är kul att lära sig mer om floran och djurlivet i parken, säger Magdalena.

Liv har fått lite extra draghjälp upp till toppen, av sin käpphäst.

– Jag har 14 stycken och har tävlat i Falsterbo Horse Show, säger hon stolt innan hon rider vidare till nästa topp.

Från norra huvudet är utsikten precis som Jonas lovat, ännu häftigare. Det blir inte sämre av att solen också passar på att titta fram. Den täta lövskogen ligger som en matta under oss. Blicken leds längs med ålakusten ända upp mot Blekinge.

– Här brukar man kunna se Hanö vid klart väder, säger Jonas.

Efter att gruppen njutit av utsikten uppmärksammar han oss på en märklig formation i berget. Det ser ut som ett fotavtryck.

– Ingen vet riktigt vad det är. Man har hittat liknande avtryck på andra ställen, så förmodligen är det inte så gammalt. Men visst sätter det igång fantasin!

De guidade turerna hålls varje dag klockan 13 och barnvandringarna klockan 11. För mer information besök nationalparkens hemsida.

Att murgrönan trivs i nationalparken är lätt att se. Jonas Ivarson, naturguide visar ett ovanligt kraftigt exemplar som klättrar på en gammal ek.
Att murgrönan trivs i nationalparken är lätt att se. Jonas Ivarson, naturguide visar ett ovanligt kraftigt exemplar som klättrar på en gammal ek.