1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Praktik och teori går hand i hand på ny vårdutbildning

Samhället skriker efter undersköterskor och Österlens Folkhögskola har lyssnat. Till hösten startar skolan en ny vård- och omsorgsutbildning.
Österlens Folkhögskola har inrett två lägenheter i en av skolbyggnaderna, där vård- och omsorgseleverna kan träna praktiska moment under verkliga förhållanden. Läraren Anette Hellichius höjer och sänker sängen, i vilken det ligger en än så länge namnlös dockdam. Till hösten lär hon få ett namn av den första elevkullen.
Foto: Johan Bentzel

Ljuset strilar in mellan de till hälften fördragna gardinerna i det lilla rummet på Österlens Folkhögskola i Tomelilla. I en höj- och sänkbar säng i hörnet ser det ut att ligga en äldre dam, orörlig med en stelnad min.

Det är visserligen bara en docka, men tillsammans med sin manlige granne, även han en docka, kommer hon att spela en central roll på den vård- och omsorgsutbildning som startar på skolan till hösten.

Besöken i denna mindre byggnad på skolområdet, där två övningslägenheter har inretts, lär nämligen bli täta, eftersom klassrumsundervisningen hela tiden varvas med praktiska moment.

– Vi har ett jättebra samarbete med kommunen, så en dag ringde de och undrade om vi ville ha två sängar som blivit över. Det är jättebra, för eleverna behöver använda sådan utrustning som de kommer att stöta på ute i yrkeslivet, säger Anette Hellichius, lärare på den nya vård- och omsorgsutbildningen.

Till folkhögskolans stora glädje har Region Skåne dessutom bidragit med pengar till material, vilket gör den nya utbildningen synnerligen välutrustad.

Anette Hellichius lyfter upp detaljerade planscher på olika delar av kroppen och på ett bord ligger en rad modeller av olika organ.

Skolan har även köpt in en övningsarm att ta blodprov på. Med fejkblod i venerna blir det extra verkligt.

quote
Det är en varierad utbildning, som stimulerar många olika sinnen: man ser, man lyssnar, man känner.

I skolbyggnaderna finns också befintlig utrustning som är utmärkt att öva på – och i. I hissar, halvhissar och ramper kan eleverna testa att skjutsa varandra i rullstol, vilket kan vara betydligt tyngre än man tror.

Medan många utbildningar i dag ges på distans, är vård- och omsorgsutbildningen i Tomelilla raka motsatsen.

Här blir det mycket ”hands on” mellan all teori, något som är omöjligt att erbjuda på en kurs som bara sker över nätet.

– Jag tycker att det är viktigt att man läser på plats, att man är här måndag till fredag och har diskussioner och reflekterar. Det är en varierad utbildning, som stimulerar många olika sinnen: man ser, man lyssnar, man känner, säger Anette Hellichius.

Vård- och omsorgsutbildningen omfattar två års heltidsstudier, inklusive praktik, och motsvarar de kurser som ges på gymnasieskolans motsvarande program, med fördjupning mot äldrevård eller psykiatri.

Efter avslutad utbildning blir eleverna undersköterskor. Möjlighet finns dessutom att komplettera utbildningen med ytterligare ett år med allmänna ämnen, för att få grundläggande behörighet till högskolestudier.

– Jag har jobbat i vården i många år och vet att det är stor brist på utbildad personal. Oavsett var jag kommer tycker alla att det är jättebra att vi ska starta den här utbildningen, säger Anette Hellichius.

Diane Karakitsos, marknadsansvarig, nickar instämmande och tillägger:

– Ett av våra uppdrag är att följa samhällsutvecklingen, och undersköterska är ett bristyrke. Som folkhögskola kan vi väldigt lätt ställa om. Processen är inte lika lång inom folkbildningen som den kan vara på andra ställen.

Utbildningen har 22 platser och startar den 17 augusti. Ansökningstiden går ut den 15 maj.

Den som söker måste ha fyllt 18 år samt ha godkända grundskolebetyg i matematik, svenska och samhällskunskap eller motsvarande.

Ett personligt brev ska bifogas ansökan. Alla behöriga sökanden kallas också på intervju.

Torsdagen den 23 april klockan 15–19 bjuder folkhögskolan in till ett öppet hus för alla som är nyfikna på den nya utbildningen, berättar Diane Karakitsos.

– Då kan man få se på plats hur det kommer att se ut här. Vi kommer också att berätta närmare om hur man ansöker. Det kan kännas mer tryggt att få informationen på det viset.

Tack vare pengar från Region Skåne har den nya vård- och omsorgsutbildningen rejält med utrustning, däribland en arm för blodprovsövningar.
Foto: Johan Bentzel

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Fotboll

Kul start på sommarlovet

Ett 70-tal killar och tjejer samlades förra tisdagen på Tomelilla IP för att kickstarta sommarlovet med MFF Sommarcamp. På schemat stod teknikträning och matcher, men framförallt härligt häng med nya kompisar.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.