1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Premiär för hJularundan

Till helgen, den 7-8 december, är det premiär för nätverket Genväg Österlens hJularunda. Nätverkets medlemmar, som ligger utspridda längs väg 1570 mellan Anklam och Komstad, håller öppet med jultema.
”Vår ambition är att alla ska kunna hitta något som de gillar längs vägen” säger Anki Magnusson på ML BorstTeknik om nätverket Genväg Österlens hJularunda.
Foto: Hannah Andersson

– Det var när vi fick veta att det inte skulle bli någon julmarknad i varken Skåne Tranås eller Onslunda andra adventshelgen, som vi bestämde oss för att göra något tillsammans i nätverket, berättar Anki Magnusson på ML BorstTeknik i Onslunda.

Bland nätverkets medlemmar finns allt från klädes-, sko- och inredningsbutiker, till caféer, antikvariat, vandrarhem, chokladfabrik, plantskola och gårdsbutiker med lokalt producerade läckerheter.

– Vår ambition är att alla ska kunna hitta något som de gillar längs vägen. Vi på Borstakongen kommer själva att bjuda in till en liten julmarknad båda dagarna klockan 11-16. Med hantverk, servering och massor av julklappstips i borstbutiken. På söndagen klockan 15.00 kommer luciatåget på besök, vi bjuder på glögg med tillbehör och tomten finns på plats hela helgen.

Även Åsgård bjuder in till en liten stämningsfull julmarknad, klockan 11-16 båda dagarna, och passar på att fira gårdsbutikens tioårsjubileum med bland annat smakprov av de egna produkterna. Det kommer att bakas i gårdens gamla bakugn och serveras soppa med tillbehör. Får och lamm kan betraktas från besöksverandan i fårstallet och tomtemor delar ut liten julklapp till alla barn.

Också andra medlemmar bjuder in till aktiviteter. På Antikvariat Bok & Te blir det författarbesök. Petersborgs Gårdsbutik bjuder in till glögg och senapsprovning, provsmakning av honung blir det på Häradsdomaregården, caféerna har laddat upp med godsaker och butikerna har julklappserbjudanden.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Nyöppnat

Strandkiosk i ålaboden

Ica Supermarket Klockareboden, med butik i Borrby, nysatsar på flera olika plan just nu. En sommaraktuell del av satsningen är kiosken vid Borrby strand som sätter guldkant på strandhänget.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.