Premiär för ny app om Simrishamns historia

Simrishamn Artikeln publicerades
Lena Alebo provar nya berättarappen ”Simrishamn 900 år” som är gratis att ladda ner och finns till både iPhone och Android. Den 11 maj blir det app-släpp på museet, då finns hjälp med att ladda ner appen att få.
Foto: Hannah Andersson
Lena Alebo provar nya berättarappen ”Simrishamn 900 år” som är gratis att ladda ner och finns till både iPhone och Android. Den 11 maj blir det app-släpp på museet, då finns hjälp med att ladda ner appen att få.

Nu har Österlens museums nya berättarapp ”Simrishamn 900 år” släppts, som med teknikens hjälp levandegör stadens spännande historia.

Arbetet med nya appen ”Simrishamn 900 år” har pågått nästan ett år men är väl värd väntan. Simrishamns spännande historia levandegörs på ett fängslande sätt för användaren med hjälp av lokala berättarröster, miljöbeskrivningar, ljudillustrationer, bilder, filmer och 3D-ljud.

– Boel Marie Larsson och Mårten Hård hittade under arbetets gång ett sätt att spela in 3D-ljud. Med hörlurarna på känns det som att du omges av ljuden, beskriver Lena Alebo, museichef på Österlens museum i Simrishamn.

Inspelningarna har skett i en studio på Skillinge teater. Lena har själv läst in några av berättelserna och lyssnarna får även möta Boels, Cecilia Granquist Dahméns, Håkan Cernes och Ingemar Hanssons röster.

– Ingemar har även översatt texterna, berättar Lena.

Appen finns nämligen både på svenska och engelska.

På en karta över Simrishamn finns 16 utvalda platser markerade, från Åbackarna i norr, till järnvägsstationen i söder. Alla har varsin ljudfil och appens användare får lyssna till berättelser från stadens historia, både med utgångspunkt från platser och personer.

– Vi vill inte bara hålla oss vid ytan, utan låta appens användare lära känna några personer från stadens historia, säger Lena. Till berättelsen om Ellen Trotzig fick vi oväntad hjälp med ljudillustrationerna av Boels kusin, jazzpianisten Elise Einarsdotter, som har gjort improvisationer. Hon kommer även att spela på invigningen av utställningen om Ellen Trotzig på museet den 15 juni, vilket vi är jätteglada för.

Appen innehåller även en del bild- och filmmaterial. En film bjuder bland annat upp i tornet på Sankt Nicolai kyrka.

Den nya appen kommer inte att ersätta stadsvandringarna.

– Det kommer att bli stadsvandringar i sommar, lovar Lena.

Tvärtom har erfarenheterna från vandringarna varit till hjälp i arbetet med appen.

– Tack vare dem vet vi vilka platser som har mycket att berätta.

”Simrishamn 900 år” är ett av museets bidrag till centrumutvecklingen.

– Eftersom appen sträcker sig in i stan blir den ett bra komplement till Sjöfartsstråket, där museet även medverkar med bildmaterial från arkivet, berättar Lena.

Arkivet används även i det nystartade instagramkontot ”Tillbakablick Österlen”. Det är inte heller omöjligt att det blir fler appar i framtiden.

– Vi står i begrepp att ansöka om pengar för att även göra en app om kommunens fornminnen, berättar Lena.