unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Premiär för ny app om Simrishamns historia

Nu har Österlens museums nya berättarapp ”Simrishamn 900 år” släppts, som med teknikens hjälp levandegör stadens spännande historia.
Lena Alebo provar nya berättarappen ”Simrishamn 900 år” som är gratis att ladda ner och finns till både iPhone och Android. Den 11 maj blir det app-släpp på museet, då finns hjälp med att ladda ner appen att få.
Lena Alebo provar nya berättarappen ”Simrishamn 900 år” som är gratis att ladda ner och finns till både iPhone och Android. Den 11 maj blir det app-släpp på museet, då finns hjälp med att ladda ner appen att få.
Foto: Hannah Andersson

Arbetet med nya appen ”Simrishamn 900 år” har pågått nästan ett år men är väl värd väntan. Simrishamns spännande historia levandegörs på ett fängslande sätt för användaren med hjälp av lokala berättarröster, miljöbeskrivningar, ljudillustrationer, bilder, filmer och 3D-ljud.

– Boel Marie Larsson och Mårten Hård hittade under arbetets gång ett sätt att spela in 3D-ljud. Med hörlurarna på känns det som att du omges av ljuden, beskriver Lena Alebo, museichef på Österlens museum i Simrishamn.

Inspelningarna har skett i en studio på Skillinge teater. Lena har själv läst in några av berättelserna och lyssnarna får även möta Boels, Cecilia Granquist Dahméns, Håkan Cernes och Ingemar Hanssons röster.

– Ingemar har även översatt texterna, berättar Lena.

Appen finns nämligen både på svenska och engelska.

På en karta över Simrishamn finns 16 utvalda platser markerade, från Åbackarna i norr, till järnvägsstationen i söder. Alla har varsin ljudfil och appens användare får lyssna till berättelser från stadens historia, både med utgångspunkt från platser och personer.

– Vi vill inte bara hålla oss vid ytan, utan låta appens användare lära känna några personer från stadens historia, säger Lena. Till berättelsen om Ellen Trotzig fick vi oväntad hjälp med ljudillustrationerna av Boels kusin, jazzpianisten Elise Einarsdotter, som har gjort improvisationer. Hon kommer även att spela på invigningen av utställningen om Ellen Trotzig på museet den 15 juni, vilket vi är jätteglada för.

Appen innehåller även en del bild- och filmmaterial. En film bjuder bland annat upp i tornet på Sankt Nicolai kyrka.

Den nya appen kommer inte att ersätta stadsvandringarna.

– Det kommer att bli stadsvandringar i sommar, lovar Lena.

Tvärtom har erfarenheterna från vandringarna varit till hjälp i arbetet med appen.

– Tack vare dem vet vi vilka platser som har mycket att berätta.

”Simrishamn 900 år” är ett av museets bidrag till centrumutvecklingen.

– Eftersom appen sträcker sig in i stan blir den ett bra komplement till Sjöfartsstråket, där museet även medverkar med bildmaterial från arkivet, berättar Lena.

Arkivet används även i det nystartade instagramkontot ”Tillbakablick Österlen”. Det är inte heller omöjligt att det blir fler appar i framtiden.

– Vi står i begrepp att ansöka om pengar för att även göra en app om kommunens fornminnen, berättar Lena.

Läs mer

Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Simrishamn. Inför ett 80-tal åhörare på orter som Simrishamn, Malmö och Stockholm, men även långväga lyssnare i Belgien och Italien, gavs årets första fastlagsbulleföredraget i Österlens museums regi. Museet gör sitt yttersta för att inte behöva ställa in, utan ställer istället om till digitalt.
Stort intresse för digitala fastlagsbulleföredrag

Fokus på plastproblemet

Simrishamn. På Simrishamns bibliotek visas just nu fotoutställningen ”Let's talk about trash” som uppmärksammar problemen som plast skapar.
Fokus på plastproblemet

Minimuseum invigdes

Simrishamn. Med bandklippning och tal av Österlens museums chef Lena Alebo och Olle Månsson invigdes förra torsdagen ett sjöfartshistoriskt minimuseum i Simrishamn.
Minimuseum invigdes

2 x Karlsson på Werner-museet

Simrishamn. Werner-museet fick ställas in på grund av pandemin. Men nu gör man ett nytt försök. Fram till den 30 augusti visas parets konst på museet. Öppettider alla dagar utom måndagar är klockan 13–17.
2 x Karlsson på Werner-museet

Pest, kolera och fattigdom

Simrishamn. Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.
Pest, kolera och fattigdom

Glada barn på museet

Kivik. Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.
Glada barn på museet

Stadsvandring med eländestema

Simrishamn. Lär känna Simrishamn i en stadsvandring med museichef Lena Alebo på temat tidigare århundradens olyckor, pandemier och fattigdom. Det blir också berättelser om stadens utveckling, näringsliv och invånare. Max 20 deltagare. Föranmälan krävs. Datum: 22/7, 29/7 och 5/8 klockan 14-15.30. Även 16/7, 23/7, 30/7 och 6/8 klockan 18-19.30.
Stadsvandring med eländestema

Sommaröppet på museet

Kivik. Kiviks museum är öppet dagligen klockan 13-17, med start måndag 22 juni – söndag 9 augusti. Audioguide på svenska och engelska ingår i entrén. Jubileumsutställning Kiviks Museum 130 år. Bemannad turistservice på svenska och engelska varje dag. Kartor, broschyrer och eventinformation från hela regionen.
Sommaröppet på museet

En utställning om återbruk

Simrishamn. ”Mottainai – En utställning om återbruk” handlar om omsorg och om att lappa och laga med hjälp av den japanska sömnadstekniken sashiko. Konstnären Takao Momiyama finns på plats på Österlens museum och berättar om sina verk torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. För deltagande krävs föranmälan till museet.
En utställning om återbruk

Utställningen Livs-medel invigs

Simrishamn. Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.
Utställningen Livs-medel invigs

Historisk vandring med app

Simrishamn. 2023 är det 900 år sedan Simrishamn som plats uppmärksammades första gången i skrift. Berättarappen ”Simrishamn 900 år” levandegör stadens spännande historia. Ladda ner appen och utforska Simrishamn på egen hand. ”Simrishamn 900 år” är gratis att ladda ner och finns till både iPhone och Android.
Historisk vandring med app

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn. I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.
Romska kulturskatter på Österlens museum