1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Premiärstipendiat på plats

Den amerikanska textilkonstnären Miriam Vergara är den första mottagaren av Sten Malmquists stipendium för artist in residence i Tomelilla.
Textilkonstnären Miriam Vergara, Tomelillas första artist in residence, hoppas på många spännande möten med ortsbefolkningen under sin tid i Sverige.
Foto: Johan Bentzel

När mejlet om donationen på 1,2 miljoner kronor damp ner i inkorgen hos Tomelilla konsthall fick det först gå en runda via it-avdelningen innan någon vågade öppna det.

Men det var varken virus, spam eller ett skämt. Den nyligen avlidne Sten Malmquist hade verkligen testamenterat denna summa till konsthallen på orten där han vuxit upp.

Eftersom donatorn själv levt och verkat runt om i världen ville Tomelilla konsthall inrätta ett stipendium med internationell prägel.

Det blev ett så kallat artist in residence. Stipendiaten får alla kostnader täckta för att under sex veckor bo och verka i Tomelilla.

– Först tänkte vi göra ett residens för konstnärer på flykt, men sedan breddade vi det, säger intendenten Désirée Lennklo.

quote
Jag är exalterad över att så många engagerar sig.

140 personer från 26 länder ansökte och valet föll på textilkonstnären Miriam Vergara, bosatt i Brooklyn, New York.

– Hon hade en väldigt tydlig plan för hur hon skulle interagera med ortsbefolkningen och dra in deras minnen och tankar om platsen i sitt skapande, säger projektledaren Karin Nilsson.

Miriam Vergara bor på Österlens Folkhögskola, samtidigt som hon får ta del av bygden och dess invånare. Dels genom olika studiebesök, dels genom att hålla i workshoppar.

– Det är fantastiskt. Jag visste att jag ville göra ett artist residence efter att jag tagit min collegeexamen. Så jag startade processen för ett år sedan. Det har varit mycket dialog fram och tillbaka. Jag är exalterad över att så många engagerar sig, säger hon.

Stipendiet delas ut vartannat år så länge pengarna räcker. Region Skåne bidrar också bidrar med medel. Désirée Lennklo är upprymd över att stipendiet är sjösatt.

– Det är stort för alla inblandade.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.