Torsås

Privatföretag får ta över hemtjänst

Torsås Artikeln publicerades

Gertrud Care AB i Karlskrona har fått socialnämndens godkännande att bedriva hemtjänst i kommunen. Allt enligt lagen om valfrihet. Avtalet gäller från den 14 januari nästa år.

Det aktuella företaget lämnade in en väldokumenterad ansökan tidigare i höstas och socialnämndens beslut var politiskt enhälligt.

– Avtalet som skrivs innebär att företaget har möjlighet att ta emot brukare från den 14 januari, säger socialchef Lena Sjöstrand.

Gertrud Care startades i Karlskrona för cirka åtta år sedan och har vuxit steg för steg. Cirka 65 anställda finns i bolaget som förutom i Karlskrona även har verksamhet enligt lagen om valfrihet i Kristianstad, Östra Göinge, Sölvesborg, Ronneby, Kalmar och Mörbylånga.

Verksamhetschef är Gertrud Weiselblad som är utbildad psykiatrisjuksköterska. Några av alla grundutbildade undersköterskor har även specialkompetens inom psykiatri och demensvård.

De flesta av dem har lång erfarenhet inom vården och behärskar förutom svenska även arabiska, engelska, franska, grekiska, serbokroatiska, albanska med mera.

Handlingarna i ärendet är en diger lunta och av den anledningen fick politikerna i socialnämnden en halvtimme extra på sig att läsa igenom förfrågningsunderlaget.

Nu är det upp till hemtjänsttagarna att välja om de vill utnyttja tjänsterna från det privata företaget eller inte.

Beslutet att inför lagen om valfrihet inom hemtjänst i ordinärt boende tog kommunfullmäktige redan i maj år 2011. Syftet med valfrihetssystemet är främst att skapa kvalitetskonkurrens.

Tjänsterna som ingår är beviljade biståndsinsatser för service och omsorgsinsatser samt delegerad hälso- och sjukvård.