Resan mot årets stadskärna är påbörjad

Simrishamn Artikeln publicerades
– Kommunen kommer leda processen, men för att vi ska lyckas krävs ett engagemang på gräsrotsnivå, säger centrumutvecklaren Lotta Engvall om målet att Simrishamn ska bli årets stadskärna om två år.
Foto: Anders Egle
– Kommunen kommer leda processen, men för att vi ska lyckas krävs ett engagemang på gräsrotsnivå, säger centrumutvecklaren Lotta Engvall om målet att Simrishamn ska bli årets stadskärna om två år.

2020 satsar Simrishamn på att bli årets stadskärna. I hopp om att engagera stadens olika aktörer bjöd kommunens centrumutvecklare Lotta Engvall in till ett informationsmöte och workshop på Hotell Svea förra torsdagen. Inbjudan hörsammades av 35 företagare, fastighetsägare och föreningsaktiva.

– Vi är jättenöjda, det blev väldigt bra samtal och en givande workshop. I den här fasen som vi befinner oss i nu, handlar det om att samla alla eldsjälar och klicka ihop folk. Kommunen kommer leda processen, men för att vi ska lyckas krävs ett engagemang på gräsrotsnivå, säger Lotta Engvall.

Resan mot att blir Årets stadskärna är politiskt förankrad och det är kommunen som håller i taktpinnen. Lotta Engvall har under våren arbetat 25 procent med projektet, men sedan augusti växlat upp till en halvtidstjänst.

– Det kommer rulla på ordentligt nu. Redan i februari ska vi skicka in ett strategidokument till Svenska Stadskärnor och förhoppningsvis få en kvalitetsmärkning. Vi ska visa att vi har en god samverkan, en handlingsplan och att finansieringen är klar. Första delmålet är att få den godkänd.

Lotta Engvall berättar att kommunen deltar både med en intern och en extern arbetsgrupp där det ingår personer från olika myndigheter, föreningar och företag.

– Vi träffas regelbundet och stämmer av vad som är på gång. Det som är prioritet nu är att jobba på samverkan och få med oss alla ja-sägare, eldsjälar och kreativa. Det är bara tillsammans som vi kan nå vårt mål.

– Allt handlar om att skapa ett engagemang och gemensamma mål. Jag tycker det blev väldigt roliga diskussioner och det byggdes många broar på mötet. Folk kom fram efteråt och sa att de tycker det är så kul att vi satsar långsiktigt.

Under workshopen på Svea fick deltagarna svara på tre frågor. Vad är det bästa med Simrishamn? Vad behöver Simrishamn för att utvecklas? Vad kan du göra i din verksamhet för att utveckla Simrishamn?

– Svaren på första frågan avslöjade att Simrishamnsborna är väldigt stolta över sin stad och det är jättekul. Här finns en stark lokalpatriotism och det är viktigt när man ska bygga ett värdskap.

En gemensam uppfattning om vad Simrishamn måste göra för att utvecklas, verkade vara att gräva där man står och att man bör måna om stans historia.

– Det var många som betonade vikten av att vi knyter an till Simrishamns rika historia. Oavsett vilka evenemang vi skapar. Det kan vara en berättarbänk i parken eller guidade cykelturer.

– Det finns väldigt många goda idéer att spinna vidare på, säger Lotta Engvall och tillägger att det kommer ordnas fler informationsträffar framöver.