1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Risken för viltolyckor som störst under hösten

Slutet av september och början av oktober är inledningen på den värsta tiden på året för viltolyckor. På kort tid har flera olyckor rapporterats på Österlen, bland annat med vildsvin och älg. Österlenmagasinet stämde träff med Calle Ericsson, länsansvarig NVR-jägare, för att få tips på hur man undviker att kollidera med vilt.
Calle Ericsson, länsansvarig NVR-jägare, åker på många viltolyckor på Österlen. Sträckan mellan Rörum och Mellby på riksväg 9 är särskilt olycksdrabbad.
Foto: Fredrik Ekblad

Lastbilar och personbilar dundrar förbi från båda hållen när vi väntar på kunna korsa väg 9. Vi befinner oss mellan Rörum och Mellby, strax söder om Tångdala Lönnkrog. En vägsträcka där det ofta sker viltolyckor.

– Senast i förrgår var jag här och letade efter en gris som hade blivit påkörd. Den hade förflyttat sig en bit från olycksplatsen och låg och tryckte i ett dike. När jag närmade mig gjorde den ett utfall, men jag kom undan med en hårsmån, berättar Calle Ericsson.

Calle Ericsson påpekar vikten av att tydligt och så exakt som möjligt markera viltolycksplatsen. – Det förekommer tyvärr mycket ofta att platsangivelsen är felaktig vilket kan leda till att ett skadat djur ligger länge och plågas.
Foto: Fredrik Ekblad

Enligt jaktförordningen är den som kört på ett vilt djur skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Att inte anmäla en viltolycka är ett brott.

När polisen får besked om en viltolycka görs en bedömning och en kontaktperson från Nationella viltolycksrådet (NVR) kontaktas och rings ut till olycksplatsen. Kontaktpersonen har god lokalkännedom och ser till att ett eventuellt eftersök påbörjas för att minska djurets lidande.

Calle Ericsson är en av dessa kontaktpersoner. Efter åtskilliga års körningar på viltolyckor har han fått stor kännedom om var viltet på Österlen uppehåller sig.

För att förklara varför just den här vägstumpen är så olycksdrabbad pekar Calle på ett fält där vägen mot S:t Olof möter nian.

– På ena sidan av vägen har du ett majsfält och bortom det en äppelodling. På andra sidan har du ännu mer majs och kvickrot som vildsvinen älskar. Det är ett riktigt matbord för djuren.

Som jägare har han en naturlig förmåga att läsa av naturen och en grundläggande känsla för hur djuren rör sig, men det kan alla lära sig, menar Calle.

– När man kör ska man hålla hålla utkik efter skogsridåer och förtätningar i vegetationen. Det är ofta så kallade växlar där djuren passerar regelbundet. Har man det i bakhuvudet är chansen större att man ser viltet i tid. Förutsatt att man anpassar hastigheten.

– Själv kör jag aldrig fortare än 80 när det är mörkt, säger Calle Ericsson. Jag har faktiskt peppar, peppar inte krockat med ett djur.

Enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet ökar antalet viltolyckor varje år. 2015 rapporterades 48 000, året därpå 58 000 och i fjol 62 000. 11 procent av alla viltolyckor i landet äger rum i Skåne.

Det finns inget entydigt svar på varför viltolyckorna ökar, men Calle misstänker att det handlar om bristande uppmärksamhet från föraren.

– Viltstammarna har inte blivit större och vägarna är oförändrade. Trafiken har förvisso ökat något, men det är marginellt. Jag tror den största anledningen är den här, säger han och viftar med sin mobiltelefon.

– Att hålla på och pilla på en smartphone eller bilens färddator är rena dödsfällan.

Calle berättar att de flesta viltolyckorna äger rum mellan klockan 17 och 23.

– Mitt i natten har åtminstone klövdjuren en viloperiod men tidig morgon, mellan 04 och 07 är de igång igen. Mellan 09 och 15 sker väldigt få viltolyckor.

Vad ska man då göra om man råkar kollidera med ett djur?

– Sätt ut varningstriangel så att inte fler olyckor sker och markera tydligt var djuret ligger eller har sprungit ut. Ring 112 och gör en anmälan.

Nationella viltolycksrådet (NVR) har tagit fram speciella viltmarkeringsremsor som man kan använda för att markera platsen där viltet ligger eller har sprungit ut. – Har man ingen remsa kan man markera med en plastpåse, halsduk eller vad man nu har tillgängligt, säger Calle Ericsson.
Foto: Fredrik Ekblad

Viltmarkeringsremsor finns att hämta gratis hos de ingående parterna i NVR, bland annat Polisen och Länsstyrelserna. Den finns också att hämta på de flesta av landets bilprovningsstationer.

– Har man ingen remsa kan man markera med en plastpåse eller vad man nu har tillgängligt, säger Calle Ericsson och påpekar vikten av att märka ut platsen så exakt som möjligt.

Det förekommer tyvärr mycket ofta att platsangivelsen är felaktig vilket kan leda till att ett skadat djur ligger länge och plågas.

– Ett bra sätt att veta var man befinner sig är att läsa av koordinaterna i Nationella Viltolycksrådets app som finns för nedladdning till Iphone och Android.

Om djuret är dött kan man avlägsna det från vägbanan, men man ska tänka på sin egen säkerhet. Det är inte rekommenderat att själv göra ett eftersök, då djurets lidande kan förvärras. Försök inte heller avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

Calle Ericsson har en metallkorg på bilens dragkrok för att enkelt kunna forsla bort det påkörda djuret.
Foto: Fredrik Ekblad

Om olyckan är framme

* Ring 112.

* Uppge personskada om sådan inträffat, berätta att ni sammanstött med ett vilt djur.

* Markera platsen med en viltremsa där djuret ligger eller sprungit ut.

* Ange er position så exakt ni kan, så jägare hittar platsen.

* Berätta gärna för polisen hur det ser ut på platsen.

* Avvakta gärna att ringa andra, så att jägaren kan få tag i dig för bättre position av platsen.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.