1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rivstart för Leaderprojekt

Under november öppnas möjligheten att söka pengar och stöd från Leader Sydöstra Skånes nya ungdomsprojekt La Source. En projektledare har anställts för att inspirera, stödja och dela ut projektbidrag till unga mellan 13-25 år som vill driva delprojekt och skapa aktiviteter för andra unga i regionen.
Andreas Thell är projektledare och ungdomscoach för La Source, ett ungdomsprojekt från Leader Sydöstra Skåne som pågår fram till september 2021.

Styrelsen för den ideella föreningen Leader Sydöstra Skåne har beviljat ett ungdomsprojekt som pågår fram till september 2021. Andreas Thell har anställts som projektledare och ungdomscoach för La Source.

– Jag står redo att besöka skolor, föreningar, fritidsgårdar och andra mötesplatser för unga för att sätta igång projekttänket och väcka kreativiteten hos unga. Jag finns här för att leda ungdomarna hela vägen, från idé till slutförande, säger Andreas Thell. Min första uppgift blir att tillsätta en ungdomsstyrelse som ska bestå av åtta unga mellan 13-25 år från Simrishamns, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner.

Ungdomsstyrelsens uppdrag är att vara ambassadörer för La Source samt att vara med och fatta beslut kring vilka delprojekt som ska beviljas pengar. Ett liknande ungdomsprojekt fanns även i leaderområdets föregående programperiod 2006-2013. Projektet erbjuder en förenklad ansökningsprocess för att fånga upp ungas engagemang och vilja att vara med i det lokala utvecklingsarbetet och göra landsbygden till en attraktiv plats för unga.

– Fotokurs med fredstema, invigning av en skatepark, modern syjunta, hiphopkonsert med lokala artister och träning i agility för ponnyhästar är bara några exempel på delprojekt som genomfördes i den förra perioden. Unga tänker på ett helt annat sätt än oss vuxna och därför är det viktigt att uppmärksamma och stötta ungas initiativ. Vi erbjuder dem en möjlighet att själva få vara med och forma, utveckla och påverka sin vardag och fritid på landsbygden.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.