1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Sportlov

Robotprogrammering lockade lediga

Det går nästan att ta på koncentrationen hos barnen som anmält sig till robotprogrammering på Kulturhuset i Tomelilla.
Elmer Edlund tog chansen att lära sig mer om robotprogrammering som Kulturhuset i Tomelilla erbjöd som sportlovsaktivitet förra veckan. Pappa Anders uppmuntrar sonens intresse.

Att det är en populär sportlovsaktivitet går inte att ta miste på, vilket också bekräftas av bibliotekarie Cecilia Johansson.

– Den blev snabbt fulltecknad och så har det varit tidigare också. Nästa tillfälle blir till påsk och då kommer vi ha egna nyinköpta robotar och genomföra aktiviteten i egen regi.

Bland borden byggs det robotbilar med Lego Mindstorms. Det är en serie produkter från Lego som inkluderar en processor som styr systemet, en uppsättning modulära sensorer, mjukvara och motorer samt delar för att skapa mekaniska system.

På plats för att hjälpa barnen finns Markus Pettersson och Jonathan Peterson från Vattenhallen Science Center i Lund som förklarar hur det går till.

– Barnen får bygga sina bilar och det finns ingen beskrivning, utan det är fritt fram att skapa. Sedan får de med hjälp av mjukvaran programmera bilen hur snabbt den ska köra, när den ska svänga och så vidare. Därefter testar vi på en hinderbana på golvet, säger Jonathan Peterson.

Elmer Edlund sitter djupt försjunken i datorprogrammet och ska programmera sin bil. Markus Pettersson ger några tips, men annars löser Elmer det mesta själv.

– Det är kul att både bygga och styra dem, konstaterar Elmer.

Pappa Anders tycker det är kul att sonen intresserar sig för robotteknik, en minst sagt het bransch.

– Han är klurig och kopplar ihop grejer hemma som jag själv inte har koll på. Det är klart att man uppmuntrar det intresset.

Familjen bor i Örebro, men har sommarhus i Skåne-Tranås och passade på att besöka Kulturhuset under sportlovet.