1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Romska kulturskatter på Österlens museum

I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.
Detta pengabälte som består av silverplattor och mynt är tillverkat av den kända konstnären Rosa Taikons far, Johan Taikon någon gång på 1920-30-talet.
Foto: Fredrik Ekblad

Erland Kaldaras från Romska kulturcentret i Malmö plockar upp det ena exklusiva smycket efter det andra ur små plastpåsar märkta med siffror. Det är stora, tunga örhängen med infattade stenar, kaméer i hängen och ringar samt halsband i guld.

Åse Bjerstad, antikvarie och utställningsansvarig på Österlens museum prickar av föremålen från en lista och säkerställer att allt blir rätt. Att tillfälligt få förvalta de romska familjernas gamla släktklenoder är ett stort förtroende.

Erland Kaldaras berättar att de runt 30 smyckena dels kommer från föreningens egen samling, dels från pantbanker. Några är även är utlånade från romska familjer.

Smyckena har visats på flera museer runt om i landet och senast på Regionmuseet i Kristianstad där man förlängde utställningsperioden en månad på grund av det stora intresset.

Romska smycken på Österlens museum.
Foto: Fredrik Ekblad

Utställningen belyser de svenska romernas hantverksskicklighet och känsla för metaller. Guld och smycken har alltid haft en speciell betydelse för romer. Förr bar romska kvinnor familjens kapital i form av smycken.

– Smyckena var familjens livförsäkring, såväl som något att dekorera sig med. Om någonting hände och familjen behövde pengar var det enkelt att lösgöra en del i ett smycke för att sälja eller pantsätta. Många av dessa romska föremål har idag tyvärr sålts eller smälts ner, berättar Erland Kaldaras.

Utöver smyckena visas på innergården även en vagn som tillhört en romsk familj.

– Den är byggd i Sverige på 40-talet och var hem åt en familj på sju personer ända fram till 1959. Den är bara 12 kvadratmeter stor. Trots det var det prestige att bo i vagn. De flesta fick nöja sig med tält, säger Erland Kaldaras.

Österlens museum öppnade i lördags vandringsutställningen Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva. Utöver smycken visas på museets innergård även en romsk vagn som användes som bostad av en familj på sju personer ända fram till 1959.
Foto: Fredrik Ekblad
Erland Kaldaras från Romska kulturcentret i Malmö berättar att smyckena är typiska festsmycken som användes vid speciella tillfällen som bröllop och begravningar.
Foto: Fredrik Ekblad

Utställningen visas på Österlens museums andra våning fram till och med den 30 september.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.