Romska kulturskatter på Österlens museum
Erland Kaldaras från Romska kulturcentret i Malmö plockar upp det ena exklusiva smycket efter det andra ur små plastpåsar märkta med siffror. Det är stora, tunga örhängen med infattade stenar, kaméer i hängen och ringar samt halsband i guld.
Åse Bjerstad, antikvarie och utställningsansvarig på Österlens museum prickar av föremålen från en lista och säkerställer att allt blir rätt. Att tillfälligt få förvalta de romska familjernas gamla släktklenoder är ett stort förtroende.
Erland Kaldaras berättar att de runt 30 smyckena dels kommer från föreningens egen samling, dels från pantbanker. Några är även är utlånade från romska familjer.
Smyckena har visats på flera museer runt om i landet och senast på Regionmuseet i Kristianstad där man förlängde utställningsperioden en månad på grund av det stora intresset.
Utställningen belyser de svenska romernas hantverksskicklighet och känsla för metaller. Guld och smycken har alltid haft en speciell betydelse för romer. Förr bar romska kvinnor familjens kapital i form av smycken.
– Smyckena var familjens livförsäkring, såväl som något att dekorera sig med. Om någonting hände och familjen behövde pengar var det enkelt att lösgöra en del i ett smycke för att sälja eller pantsätta. Många av dessa romska föremål har idag tyvärr sålts eller smälts ner, berättar Erland Kaldaras.
Utöver smyckena visas på innergården även en vagn som tillhört en romsk familj.
– Den är byggd i Sverige på 40-talet och var hem åt en familj på sju personer ända fram till 1959. Den är bara 12 kvadratmeter stor. Trots det var det prestige att bo i vagn. De flesta fick nöja sig med tält, säger Erland Kaldaras.
Utställningen visas på Österlens museums andra våning fram till och med den 30 september.