1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rosfrälst växtkonstnär

Årets Rosdrottning kröns lördagen den 29 juni i Bergengrenska trädgården i Simrishamn. Kerstin Mannergren Ågren är en av årets två kandidater till titeln.
I samband med föreningen Österlenrosors årliga Rosfest utses Årets rosdrottning. Kerstin Mannergren Ågren bor i Kivik och är en av årets kandidater som allmänheten kan rösta på.
Foto: Hannah Andersson

Kerstin Mannergren Ågren bor i Kivik. Hennes vackra trädgård rymmer ett hundratal rosor och är som en tavla målad med blomstrande fägring.

Hur såddes fröet till ditt trädgårdsintresse?

– Min pappa var väldigt trädgårdsintresserad. När jag var i tonåren flyttade vi till ett nytt hus där jag fick hjälpa till med att anlägga trädgården. Det var nog där som det första fröet såddes.

Hur känns det att vara nominerad?

– Det känns ärofyllt! Jag har varit engagerad i Rosensällskapet i Skåne under många år och vet att evenemangen som rosensällskapen arrangerar inte bara är underhållande utan även folkbildande. Jag tycker att rosfesten är ett väldigt trevligt initiativ av föreningen Österlenrosor.

Vad skulle det betyda om du vann?

– Det skulle helt enkelt vara himla roligt!

Vad är det med rosor som fascinerar dig?

– Att det från de taggiga, tråkiga pinnarna, som ju rosen är på vintern, kan välla fram de mest fantastiska blommor.

Vilken är din favoritros?

– Min mormor hade en underbar rosa klätterros som jag inte kan vara utan. Den heter New Dawn och blommar med små, marsipanliknande rosor.

Vackraste rosenträdgården:

– Mina vackraste rosenträdgårdar är de plantskolor som, i en fin miljö och med ett stort sortiment, visar på allt man själv kan åstadkomma. Jag har fått många tips av Cedergrens plantskola på Råå, av Raskarums plantskola och av Tågarps. Else Olsens Roskraft får jag inte heller glömma.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Visning av årets lökodling

Eva Fristedt från ”Narciss och tulpan” visar årets lökplantering i Österlens museums trädgård. Eva ger även råd och tips kring lökodling. Lördagen den 9 maj klockan 11 och klockan 13. Fri entré. Vid Österlens museum i Simrishamn.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.