1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rum för fler på Örums Nygård

Nya rum, ny kock, en nominering till ”Årets Övernattning” och fler gäster än någonsin. Örums Nygård har verkligen fått ett uppsving i år.
Magnus och Maria Hallin på Örums Nygård visar ett av de sex nybyggda rummen i den forna verkstadsbyggnaden på gården. Varje rum har sin personliga stil. Rum ”Lavendeln” har en lila fondvägg och en sänggavel tillverkad av en före detta bordsskiva.
Foto: Johan Bentzel

Maria Hallin skrattar mycket när hon talar och har en förmåga att sprida trivsel och lycka omkring sig. Är du alltid så glad? är en vanlig fråga från gästerna på Örums Nygård. Nej, inte ens hon kan gå runt som på små rosa moln hela tiden, medger hon, men just i dessa dagar har hon faktiskt många anledningar till att vara extra glad.

Under hösten nominerades Örums Nygård, som hon driver med maken Magnus Hallin, till Magasinet Skånes utmärkelse ”Årets Övernattning” och i restaurangen har den nye köksmästaren precis tagit plats: Martin Grantinge, före detta souschef på den dubbelt stjärnbeströdda Michelinkrogen Vollmers i Malmö.

Dessutom strömmar gästerna till hotellet som aldrig förr.

– Vi har 97 procents beläggning på helgerna. Det är fantastiskt bra. I restaurangen har vi fått gå från två till tre servitriser varje kväll. Vi tänker lite: Vad är det som händer? Det har tagit ett stort skutt uppåt under hösten, säger Maria Hallin och fyrar av ett av sina smittsamma leenden.

quote
Förr var här fullt när vi hade 45 gäster. Den senaste tiden har vi legat kring 60.

Att trycket är särskilt stort just nu blir ännu tydligare när man betänker att Örums Nygård under hösten faktiskt har ökat sin kapacitet rejält. I en separat byggnad, som fram till alldeles nyligen var en gammal verkstad full med bråte, finns nu sex rum till.

Det är den största satsningen sedan konferens- och spaavdelningen byggdes till för över tio år sedan och en stor utökning för ett hotell som tidigare bara hade 15 rum.

– Vi har haft en stor efterfrågan och ett stort behov av ökad volym. Vår bedömning är att våra befintliga faciliteter – konferensavdelningen, spamöjligheterna och restaurangen – klarar den här ökningen. Då optimerar vi verksamheten, för att förhoppningsvis i ett senare skede ta ytterligare steg, säger Magnus Hallin.

– Förr var här fullt när vi hade 45 gäster. Den senaste tiden har vi legat kring 60. Det är en lärprocess för oss. Nu har vi till exempel fått börja jobba med tidsbegränsade sittningar i restaurangen. Det är helt nytt för oss, tillägger Maria Hallin.

Små detaljer påminner om lokalernas tidigare användningsområde, som denna lampfot bestående av två skiftnycklar.
Foto: Johan Bentzel

Tillsammans leder de vägen ut till den nybyggda avdelningen. Med befogad stolthet öppnar de dörrarna till vart och ett av de sex rummen.

Grundutförandet är i princip detsamma i varje rum, bortsett från att de bortre rummen är spegelvända. Men varje rum har också fått sin speciella stil, som går hand i hand med den tradition som råder på Örums Nygård, att varje rum uppkallats efter sädesslag eller blommor.

Rum ”Prästkragen” går i gult och vitt, ”Lavendeln” i lila. Belysningsarmaturer, bord och de specialtillverkade sänggavlarna skiljer sig också åt i utförande och material från rum till rum.

Överallt finns dessutom små detaljer som påminner om lokalernas forna användningsområde: en oljekanna på fönsterbrädet, en lampfot av två skiftnycklar, en liten hundskulptur av muttrar.

Makarna Hallin spånar redan på fler idéer, däribland en utomhuspool. Men allt har sin tid och allt får ha sin gång, betonar de.

Maria Hallins släkt har verkat på gården sedan 1600-talet, det finns anor att vila på. Hennes föräldrar tog steget bort från lantbruket, hon och maken har fört det vidare.

Örums Nygård har alltid vuxit organiskt, steg för steg, och inga steg har tagits utan noggranna överväganden.

Det är ett vinnande koncept, som på 16 år har tagit verksamheten från ett litet bed and breakfast med självhushåll till dagens fullskaliga anläggning, framhåller Magnus Hallin.

– Vi har låtit det smyga fram och försöker jobba långsiktigt. Vårt mål är att göra det här tills vi blir pensionärer, inte att tjäna pengar under tre år och sedan avveckla det.

images3 bilder
enlarge
Fler bilder från Örums Nygårds nybyggda del.

Läs mer

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Tomelilla

REKO-ring på tillväxt i Norra Björstorp

Runt Brösarp vimlar det av matproducenter och småskaliga odlare. Nu har ett antal företagare i Norra Björstorp tagit initiativ till en REKO-ring, en matmötesplats där produkter och råvaror ska säljas direkt från producent till konsument.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Tomelilla

Par satsar på obemannad lanthandel i Skåne-Tranås

För 15 år sedan försvann lanthandeln från Skåne-Tranås, men i sommar återvänder den. Fast i en helt ny och modern tappning. En automatisk livsmedelsbutik, där kunderna sköter sig själva.

Ystad

Ny utställning på Klostret

I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.