1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Satsar på ny vandringsled

Länsstyrelsen Skåne, Region Skånes miljövårdsfond och Gustav VI Adolfsfonden stöttar alla Simrishamns kommuns satsning på Jätteleden, en ny vandringsled på Österlen.
Österlens museum har påbörjat arbetet med att anlägga en ny vandringsled i det forntida landskapet söder om Gröstorp.

Österlens museum har i projektet ”Se och vårda” påbörjat arbetet med att anlägga en ny vandringsled i det forntida landskapet söder om Gröstorp, väster om Simrishamn på Österlen. Enligt en urgammal sägen ligger en jätte begravd strax utanför Gröstorp, i utmarkerna till Jarlens ägor i Järrestad. Den nya leden tillgängliggör Kvejsahöj, Stenstuan utanför Gröstorp och Pittjestenen – en vandring som omfattar stenåldern, bronsåldern och järnåldern i det österlenska landskapet.

Länsstyrelsen Skåne har nu beviljat projektstöd för Jätteleden inom sitt landsbygdsprogram, som delvis finansieras av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Det handlar om 340 000 kronor som ska stödja anläggning och skyltning av Jätteleden, iordningställande av parkeringsplats och rastplats i anslutning till leden samt framtagning av en app för information om området för alla besökare.

– Det är jättekul att vi nu fått stöd från länsstyrelsen, säger Lena Alebo, chef på Österlens museum på Simrishamns kommun. Jätteleden har redan väckt intresse och i slutet av 2019 kom dessutom positiva besked om bidrag på sammanlagt 120 000 kronor ur Gustav VI Adolfsfonden, Region Skånes miljövårdsfond samt från Kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen, till utveckling av Jätteleden och verksamhet runt den.

Första programmet för allmänheten blir den 24 maj då Österlens museum anordnar en familjedag på plats.

– Under hösten arrangeras också skolvisningar och ytterligare program för allmänheten, säger en nöjd Lena Alebo, som också är tacksam över de markägare som gett sitt tillstånd och gjort leden möjlig.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Sanna ordnar provsmakning av oljor i världsklass

När vårens planerade resor ställdes in valde Sanna Töringe att satsa på sin butik. Nu finns ett koncentrat av italienska aromer i hennes österlenträdgård.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.