unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Satsning på fotokonst

Tomelilla konsthall gör en stor satsning på fotokonst 2020. De stora dragplåstren under året är Helene Schmitz, Tuija Lindström, Saga Wendotte och Gunnar Smoliansky.
Helene Schmitz fotografi ”Aesthetics of Violence”. Bilden är beskuren.
Helene Schmitz fotografi ”Aesthetics of Violence”. Bilden är beskuren.

Tomelilla konsthall har jobbat för satsningen i mer än tre år och när den nu blir av är det i samarbete med Landskrona Foto.

– Vi har inte visat så mycket foto på Tomelilla konsthall tidigare, men det lilla vi har visat har dragit en helt annan publik än våra övriga utställningar. Foto verkar locka en yngre publik, säger Desirée Lennklo, intendent på konsthallen.

Målet med fotoutställningarna är att visa den svenska fotokonstens bredd. Fotograferna vars verk ställs ut under året representerar både fotohistoria och dagsaktuell debatt.

Förutom utställningarna kommer flera föredrag och fotoworkshops att ordnas under året. Först ut är Helene Schmitz som den 12 mars håller föredrag om hur processen bakom hennes arbete ser ut.

Lördagen den 14 mars är det vernissage för Helene Schmitz utställning ”Thinking like a mountain”. Verken i utställningen kretsar kring människans problematiska relation till naturen. Det som gjorde Helene Schmitz intresserad av att ställa ut på Tomelilla konsthall var det lokala motståndet mot gruvbrytning på Österlen Utställningen har tidigare visats i New York och ska så småningom också visas i Washington och Tallinn.

Årets utställare

14 mars–10 maj
Helene Schmitz – Thinking like a mountain
13 juni–23 augusti
Tuija Lindström – Strykjärnsprofessorn
5 september–1 november
Saga Wendotte – In Between Realities
14 november–10 januari 2021
Gunnar Smoliansky – One picture at a time

Läs mer

Havsbilder på Brösarps konsthall

Brösarp

Havsbilder på Brösarps konsthall

Fem konstnärer visar fram till den 20 september målningar och etsningar på temat havet på Brösarps konsthall. Alla fem – Rolf Ahlberg, Thomas Larsson, K G Nilsson, Irene Trotzig och Erica Wedman – bor i trakten och är medlemmar i ÖSKG.

Utställning med Österlenbilder

Brösarp

Utställning med Österlenbilder

Konstnärsparet Hasse och Ia Karlsson, Vitemölla, ställer ut Österlenbilder på Brösarps Konsthall. Ia är känd för sina färgglada akrylmålningar i naivistisk stil och Hasse är en skicklig akvarellmålare, som bland annat målat Nobelprisdiplom. Utställningen pågår 18 juli - 2 augusti. Öppet lör-sön klockan 12-16. Brösarps Konsthall i samverkan med Brösarps Gästgifveri.

Det svarta guldet i Andrarum

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Utställningen Livs-medel invigs

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Ny utställning på Klostret

Ystad

Ny utställning på Klostret

I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.

Femte året för Art Walk

Baskemölla

Femte året för Art Walk

Tjörnedala Konsthall drar åter igång sin utställningsverksamhet med årets upplaga av utomhusutställningen Art Walk. Mellan Baskemölla och Vik visas platsspecifika konstinstallationer av årets utställare: MalinMatilda Allberg, Anders Kappel, Sara Klein och Charlotte Elm Ravn. Utställningen öppnar 30 maj och pågår till 20 september.