1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Serieeliten samlas i Skillinge

Under tre dagar blir Skillinge teater centrum för Seriesverige, när merparten av landets främsta serietecknare samlas för att umgås, hålla seminarier och träffa läsare. Tre av tecknarna har dessutom sina rötter på Österlen.
Rolf Classon och Karin Johansson-Mex ser fram emot den stundande seriefestivalen på Skillinge teater, dit en stor del av Sveriges serieelit kommer för att umgås och träffa läsare.
Foto: Johan Bentzel

Det talas ofta om det svenska serieundret. Inget land i världen, bortsett från USA, har en lika blomstrande och avancerad seriekultur, som vid det här laget spänner över flera generationer.

Som grundare av tidningen Galago har Rolf Classon varit en spindel i nätet under flera decennier. För en tid sedan flyttade han till Skillinge, där han avsåg att leva pensionärsliv.

Passionen för serier sitter dock djupt och nu har han tillsammans med Skillinge teater tagit initiativ till en seriefestival i hembyn, som hålls den 24–26 augusti.

– Vi vill skapa en samlingspunkt för serier. Det är första året, men det känns redan som om det kommer att bli en succé. Jag tror att vi kommer att fortsätta och göra det till ett årligt evenemang, säger han.

I 30 år höll Rolf Classon i ett liknande arrangemang på bokmässan i Göteborg och i huvudstaden finns sedan länge Stockholms Internationella Seriefestival.

Men i Skillinge uppstår en helt annan närhet både till besökarna och serietecknarna emellan. Stort fokus ligger på att skapa trivsel.

– I de stora städerna försvinner människor ut och iväg. Här blir det mer koncentrerat. Man får verkligen stötas och blötas. Det blir en mycket större intimitet, säger Karin Johansson-Mex, verksamhetsledare på Skillinge teater.

Tydligen är det en uppskattad och efterlängtad kvalitet, för när Rolf Classon sände ut inbjudningar till Sveriges mest framstående serietecknare tackade nästan alla ja.

Joakim Pirinen, Sara Olausson, Gunnar Lundkvist, Jan Lööf, Liv Strömquist, Kim W Andersson och Lars Sjunnesson är bara några exempel. Det innebär att det blir ett riktigt späckat program.

– Bokmässan skulle bli glad om den fick den här uppställningen, säger Rolf Classon.

Skåne är lite av en seriemetropol. Många tecknare bor här och många kommer hit för att utbilda sig, exempelvis på Kvarnby folkhögskola.

De tre sistnämnda serietecknarna i namnuppräkningen ovan har dessutom sina rötter på Österlen, vilket i sig är en fjäder i hatten för denna del av regionen.

– Österlen är nästan hjärtat för det svenska serieundret, säger Karin Johansson-Mex med ett skratt.

images3 bilder
enlarge
Serietecknare med rötter på Österlen.

Utöver möjligheten att ta del av både de stora och de små förlagens aktuella serieutgivning lämnar festivalen stor plats åt fanzinekulturen och därmed också åt det framväxande unga gardet.

Själva teaterlokalen blir en mässhall, medan de många seminarierna hålls på scenen i restaurangen. I annexet, ”Studion” som det numera kallas, blir det både utställning av originalteckningar och filmvisning.

De lokala skolorna är inbjudna för att delta i olika workshoppar. Bland annat är lärare från Kvarnby serieskola på plats för att lära ut hur man tecknar serier.

– Serier är ett fantastiskt medium. Du behöver bara papper och penna. Men du måste ändå kunna vissa grundläggande saker. Många börjar bara rita och inser först efteråt att de behöver rutor också. Det ska vara som en film mellan rutorna, och det är roligt att lära ut, säger Rolf Classon.

Han inviger seriefestivalen klockan 12.30 på fredagen. Därefter rullar det igång direkt med seminarier och övriga aktiviteter, som fortsätter under hela helgen.

Detaljerat program finns på Skillinge teaters hemsida. Det går att lösa både dagsbiljett och biljett för hela festivalen.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.