1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Seriens frammarsch firades i Skillinge

I helgen arrangerades Skillinge Seriefestival på Skillinge teater - ett tillfälle för Österleningarna att stifta bekantskap med en stor del av landets serieelit. Programmet innehöll samtal, föredrag, filmvisningar och inte minst försäljning av serieböcker.
Under Skillinge Seriefestival i helgen samlades Sveriges serieelit på Skillinge teater. Besökarna kunde bland annat läsa Jan Lööfs Felix i Afrika som hade satts upp på väggen i Fryshuset.
Foto: Fredrik Ekblad

När Österlenmagasinet kikar in på teatern under fredagseftermiddagen pågår ett samtal mellan festivalgeneralen Rolf Classon och Fredrik Strömberg, kursansvarig på Serieskolan i Malmö, serietecknaren och läraren Natalia Batista och kursdeltagaren Olivia Skoglund. Rolf frågar hur framtiden ser ut för serierna och vad som ligger bakom seriemediets explosion de senaste åren.

Fredrik Strömberg, kursansvarig på Serieskolan i Malmö och serietecknaren och läraren Natalia Batista ser en ljus framtid för serierna.
Foto: Fredrik Ekblad

Fredrik Strömberg berättar att Serieskolan i Malmö, som är en del av Kvarnby Folkhögskola, får in cirka 200 ansökningar per år till 25 platser. Trycket är med andra ord stort.

– Bland ansökningarna kan vi se tydliga trender och det som är påtagligt nu är att serierna flyttar ut på nätet. Där finns helt andra plattformar och möjligheter att försörja sig, säger Fredrik Strömberg.

– Man märker att de som är flitiga på sociala medier och nätverkar mycket lyckas bygga upp en stor fanbase. Om man förr bara kunde synas i tidningar och genom förlag finns det idag helt andra möjligheter att slå igenom internationellt, säger Natalia Batista, som utöver lärare på Serieskolan är en framgångsrik mangatecknare och skapare av serierna ”Mjau!” Och ”Sword Princess Amaltea”, båda utgivna internationellt.

Serietecknaren Kim W Andersson har slagit igenom internationellt och är utgiven i 10 länder.
Foto: Fredrik Ekblad

En annan svenskserietecknare som är internationellt erkänd och deltar i seriefestivalen är Kim W Andersson, känd för bland annat sina romantiska skräckserier ”Love Hurts” och ”Alena” samt rymdoperan ”Astrid”.

Han har slagit igenom stort i USA, men har läsare över hela världen.

– Jag lanserades nyligen i Sydkorea, men det gick sådär om jag ska vara ärlig, säger han och skrattar. Då gick det bättre i Brasilien.

Kim gästar Seriefestivalen efter en inbjudan från Rolf Classon och passar även på att träffa sin mamma som har hus i Gyllebo.

– Det är ett jättetrevligt initiativ och jag tvekade inte en sekund att delta. Roffe är en legend och det är så kul att han fortfarande håller på med det här.

Kim berättar att han alltid har läst serier och att det var hans mamma som introducerade honom för genren.

Samtliga seriebokförlag i Sverige var representerade på festivalen.
Foto: Fredrik Ekblad

– Det låg alltid en Lucky Luke eller Asterix hemma. Både jag och min bror läste oerhört mycket och tecknade. Han blev så småningom tatuerare och jag serietecknare.

Kim har gått på Serieskolan i Malmö och lovordar utbildningen som varit en språngbräda för hans karriär. Det stora genombrottet kom med den grafiska romanen Alena, som även filmatiserades 2015 och har gått på svenska biografer och på SVT. Det senaste projektet är en storslagen science fiction-historia i seriealbumet Astrid som för övrigt visades under festivalen.

Under lördagen gästades seriefestivalen av Frida Malmgren, Liv Strömquist, Joakim Pirinen och Jan Lööf. Och på söndagen av Sara Olausson, Max Andersson, Gunnar Lundkvist och Lars Sjunnesson.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.