Sillen den självklara starten

Insidan Artikeln publicerades
Jimmy Ahl driver Kåseberga Fisk AB vid hamnen i byn, rökeriet och butiken som även kallas Ahls Rökeri i folkmun.
Foto:Louise Lind
Jimmy Ahl driver Kåseberga Fisk AB vid hamnen i byn, rökeriet och butiken som även kallas Ahls Rökeri i folkmun.

För många är ett julbord utan fisk i allmänhet och sill i synnerhet inget att hänga i julgranen. På Kåseberga Fisk AB lägger man in hela fem ton sill inför julen, och där finns någon variant för alla sillätare; från senapssill och löksill för den traditionelle, till blanksvart lakritssill för den äventyrlige.

Att fisken har stor betydelse för det svenska julbordet kan nog de flesta hålla med om. Det kan även Jimmy Ahl, ägare av familjeföretaget Kåseberga Fisk AB, intyga.

– Ja, särskilt eftersom det är en kuststad. Innan jul har vi som allra mest att göra, vi röker ål och lax och lägger in fem-sex ton sill inför julen.

Kåseberga Fisk, som även i folkmun kallas Ahls Rökeri, startades av Jimmys far Leif Ahl för 49 år sedan. Företaget sålde till en början mest till grossister, men med åren utvecklades företaget i ytterligare en riktning.

  – Pappa riktade om fokus turister och lokalbor, när han såg hur många som besökte Kåseberga. Och nu är ju byn mest känt för två saker, Ales stenar och fisken, säger Jimmy med ett skratt.

  Sill för alla smaker

  Inför julen är det framförallt lax, ål och sill det som säljer mest, inte helt oväntat. Stjärnan på julbordet är enligt Jimmy helt klart sillen.

  – Ål åt man mycket förr, men mindre idag på grund av att den är utrotningshotad och det är en dyr fisk. Men sill vill ju de flesta ha.

  Även gravad och kallrökt lax är ständiga favoriter att ha som plockmat, likaså den varmrökta laxen som många vill ha som matigare alternativ. När det kommer till sillen finns det en hel uppsjö att välja bland.

  – Storfavoriter är vår Brantevikssill, och så löksillen som vi kryddar lite extra med purjolök och rödlök. Och klassikerna senapssill och stekt sill i ättika går alltid åt.

  För kunder som vill ta ut svängarna och upptäcka nya smaker, rekommenderar Jimmy några specialare.

  – Lakritssillen sticker ut på julbordet, den är ju helt svart och den gillar många. Sen har vi också den gula Captain Morgan-sillen med smak av rom och apelsin. Vår Mojito-sill är grön och passar även den fint till julen. De här typerna av sill avnjuter de flesta genom att bara ta ett par bitar.

  I övrigt är det inte fel att berika julbordet med en silltårta, tipsar Jimmy, eller varför inte Kåseberga Fisks egen Österlenröra med rökt fisk i, som passar bra på brödet eller till potatisen. Även rörorna till den rökta fisken, till exempel romsås och örtsåsen Ahls sås, har blivit stamgäster på mångas julbord.

  Havets läckerheter till nyår

  Precis som julmaten håller på att smältas är det dags att börja planera inför nyårsafton. Även då är havets läckerheter ett självklart val enligt Jimmy.

  – Då är det varmrökt lax och skaldjur som gäller, till förrätt och varmrätt. Många vill ha hummer, havskräfta, kungskrabbeben och ostron.

  Text och bild: Louise Lind