unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Folkfest

Sillens dag har blivit en fest för alla åldrar

Lördagen den 31 augusti är det åter dags att fira Sillens dag, ett av sensommarens stora evenemang. Många av aktiviteterna är återkommande, men det bjuds även på nya inslag.
Sillens dag
Sillens dag
Foto: Mark Hanlon

Besökare kan vänta sig traditionella inslag som visning av segelfartyg, rökeriet, uppträdanden och sill i mängd och i alla sorts varianter på stadens restauranger, men också nya inslag som Dragon Force-båtar och visning av miljövänlig båttvätt.

I år är det tjugotre år sedan man bestämde sig för att fira sillen, att ge den en särskild dag.

- Simrishamn är en stad där sillen och sillfiske varit betydelsefullt under lång, lång tid, säger Lena Svensson på Simrishamns turistcenter som är den som koordinerar hela arrangemanget. Sillens dag är idag en kär och etablerad tradition, en fest för alla åldrar, som lockar besökare från hela Skåne.

Aktiviteterna är många under dagen, både återkommande och nya för året.

Bland nyheterna i år är att Simrishamns segelsällskap visar upp Dragon Force (radiostyrda segelbåtar) som man också kan få prova att manövrera. Hamnkontoret visar upp den nya, miljövänliga båttvätten och man kan följa med på en guidad vandring på temat ”Simrishamn – Sillastan, då, nu och i framtiden. ”Den äventyrlige kan också prova på surströmming på hamnplan.

En nyhet är också att publikfavoriten, polisens meriterade talesperson för södra Sverige, Ewa-Gun Westford, är konferencier och hon kommer också att berätta på tema "Simrishamn i mitt hjärta".

Bekanta och uppskattade inslag är Naturskolan Österlen och Marint centrums familjeaktivitet att ta på vadarstövlar och håva och titta i lupp på livet under ytan vid Tullhusstranden, liksom visning av galeasen Sarpen, jakten Hoppet, tvåmastskonaren Klara Marie och vrakekan. ”Hemmahamn” med möjlighet att köpa fisk av de lokala fiskarna är också ett populärt inslag.

I år är det också dags för stafettmaran på Österlen och den stora löpartävlingen sker under Sillens dag-lördagen och har sitt målområde vid gräsmattan vid småbåtshamnen, där även kvällens konserter avhålls.

- Givetvis serverar alla Simrishamns krogar på silltema, berättar Lena Svensson. Man kan också få uppleva en visning av sorterings- och filéteringshallen på Sjöfolket/Skillinge Fisk-Impex.

Program

På scenen på hamnplan – konferencier: Ewa-Gun Westford, polis, kommunikatör och presstalesman

10.30 Simrishamns musikkår spelar

11.45 Invigningstal av Jeanette Ovesson (M), kommunalråd Simrishamns kommun

12.00 Musikunderhållning av elever på Performing Arts på Nova Academy

13.00 Ewa-Gun Westford berättar på temat ”Simrishamn i mitt hjärta”

14.00 Musikunderhållning av elever på Performing Arts på Nova Academy

Sillens dag är idag en kär och etablerad tradition, en fest för alla åldrar, som lockar besökare från hela Skåne.

Under dagen kan smaka alla möjliga sorters sillar, även söta.
Under dagen kan smaka alla möjliga sorters sillar, även söta.

Läs mer

Solen sken på pristagarna

Firande

Solen sken på pristagarna

Utdelningen av Simrishamns kommuns kulturpris, idrottspris och föreningsledarstipendium har låtit vänta på sig, men förra onsdagen var det äntligen dags för pris- och stipendiemottagarna att kliva fram i solljuset för att ta emot sina utmärkelser.

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Simrishamn

Evelina debuterar med skulptur på hamnplan

Förra veckan invigdes en ny temporär skulptur på hamnplan i Simrishamn. Bakom verket ”Sonic Seam” står konstnären Evelina Nolin, nyutexaminerad från Konstfack och tidigare elev på Österlenskolan för Konst och Design.

Ljudvandring med existentiellt fokus

Simrishamn

Ljudvandring med existentiellt fokus

Sommarprogrammet på Skillinge teater var spikat. En unik version av Hamlet skulle sättas upp och artister som Jill Johnson, Timo Räisänen och Movits var bokade. Men så slog coronaviruset till och man tvingades tänka om totalt.

Historisk vandring med app

Simrishamn

Historisk vandring med app

2023 är det 900 år sedan Simrishamn som plats uppmärksammades första gången i skrift. Berättarappen ”Simrishamn 900 år” levandegör stadens spännande historia. Ladda ner appen och utforska Simrishamn på egen hand. ”Simrishamn 900 år” är gratis att ladda ner och finns till både iPhone och Android.

Folkhögskolan på turné

Simrishamn

Folkhögskolan på turné

Intresset var stort när Österlens folkhögskola förra tisdagen gav sig ut på miniturné i sydöstra Skåne för att informera om höstens utbildningar.

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn

Romska kulturskatter på Österlens museum

I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.