1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Folkfest

Sillens dag har blivit en fest för alla åldrar

Lördagen den 31 augusti är det åter dags att fira Sillens dag, ett av sensommarens stora evenemang. Många av aktiviteterna är återkommande, men det bjuds även på nya inslag.
Sillens dag
Foto: Mark Hanlon

Besökare kan vänta sig traditionella inslag som visning av segelfartyg, rökeriet, uppträdanden och sill i mängd och i alla sorts varianter på stadens restauranger, men också nya inslag som Dragon Force-båtar och visning av miljövänlig båttvätt.

I år är det tjugotre år sedan man bestämde sig för att fira sillen, att ge den en särskild dag.

- Simrishamn är en stad där sillen och sillfiske varit betydelsefullt under lång, lång tid, säger Lena Svensson på Simrishamns turistcenter som är den som koordinerar hela arrangemanget. Sillens dag är idag en kär och etablerad tradition, en fest för alla åldrar, som lockar besökare från hela Skåne.

Aktiviteterna är många under dagen, både återkommande och nya för året.

Bland nyheterna i år är att Simrishamns segelsällskap visar upp Dragon Force (radiostyrda segelbåtar) som man också kan få prova att manövrera. Hamnkontoret visar upp den nya, miljövänliga båttvätten och man kan följa med på en guidad vandring på temat ”Simrishamn – Sillastan, då, nu och i framtiden. ”Den äventyrlige kan också prova på surströmming på hamnplan.

En nyhet är också att publikfavoriten, polisens meriterade talesperson för södra Sverige, Ewa-Gun Westford, är konferencier och hon kommer också att berätta på tema "Simrishamn i mitt hjärta".

Bekanta och uppskattade inslag är Naturskolan Österlen och Marint centrums familjeaktivitet att ta på vadarstövlar och håva och titta i lupp på livet under ytan vid Tullhusstranden, liksom visning av galeasen Sarpen, jakten Hoppet, tvåmastskonaren Klara Marie och vrakekan. ”Hemmahamn” med möjlighet att köpa fisk av de lokala fiskarna är också ett populärt inslag.

I år är det också dags för stafettmaran på Österlen och den stora löpartävlingen sker under Sillens dag-lördagen och har sitt målområde vid gräsmattan vid småbåtshamnen, där även kvällens konserter avhålls.

- Givetvis serverar alla Simrishamns krogar på silltema, berättar Lena Svensson. Man kan också få uppleva en visning av sorterings- och filéteringshallen på Sjöfolket/Skillinge Fisk-Impex.

Program

På scenen på hamnplan – konferencier: Ewa-Gun Westford, polis, kommunikatör och presstalesman

10.30 Simrishamns musikkår spelar

11.45 Invigningstal av Jeanette Ovesson (M), kommunalråd Simrishamns kommun

12.00 Musikunderhållning av elever på Performing Arts på Nova Academy

13.00 Ewa-Gun Westford berättar på temat ”Simrishamn i mitt hjärta”

14.00 Musikunderhållning av elever på Performing Arts på Nova Academy

Sillens dag är idag en kär och etablerad tradition, en fest för alla åldrar, som lockar besökare från hela Skåne.

Under dagen kan smaka alla möjliga sorters sillar, även söta.