1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Simrishamn sjösatte högskolesatsning

Förra torsdagen invigdes Simrishamns kommuns högskolesatsning, Campus Österlen.
Martin Emtenäs, känd från tv-programmet Mitt i naturen på SVT, var moderator och presenterade dagens inbjudna talare.
Foto: Fredrik Ekblad

Ett hundratal speciellt inbjudna gäster hade samlats på Marint Centrum för den officiella invigningen. Högskolesatsningen har kommunen planerat och arbetat fram under flera år, så det var idel muntra miner bland politiker och tjänstemän.

– Även om utgångspunkten till Campus Österlen var en motion från Socialdemokraterna är det viktigt att framhålla att det varit en fullständig politisk enighet från start. Det visar att samarbete är den mest framgångsrika vägen, sade Christer Grankvist (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Jag tror att det här blir ett jättelyft för hela Österlenregionen, både för det privata näringslivet och den offentliga sektorn.

Campus Österlen kommer inte ha egna lärare utan ta fram utbildningar tillsammans med olika samarbetspartners i närområdet. Var Campus Österlen ska ligga är ännu inte spikat, men enligt kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) är centrumnära lokaler på gång.

Vad som däremot är klart är att den första kursen blir en terminslång utbildning på temat ”Barnrätt i praktiken”. Kursen blir sökbar i höst, för att sedan starta efter nyår. Utbildningen ges på distans, men med vissa träffar i Simrishamn. Nästa kurs som just nu arbetas fram är ett samarbete med högskolan i Kristianstad.

– Det blir en sommarkurs, en fortbildning för personer som arbetar med kost, förklarar Marie Liljenberg som är verksamhetschef för Campus Österlen.

Göran Bexell, rektor emeritus på Lunds universitet gratulerade och lyckönskade Simrishamns kommun och menar att Campus Österlen är en framsynt satsning.
Foto: Fredrik Ekblad

Till invigningen var flera av Campus Österlens samrarbetspartners inbjudna, bland annat Högskolan i Kristianstad och Skillinge teater.

Göran Bexell, rektor emeritus på Lunds universitet, betonade vikten av att göra högre studier mer tillgängliga, både geografiskt och socialt. Han gratulerade och lyckönskade Simrishamns kommun och menar att Campus Österlen är en framsynt satsning.

På eftermiddagen gästades invigningen även av Heléne Fritzon (S), integrationsminister och biträdande justitieminister.

– Det finns fortfarande en utbildningsklyfta i Sverige och det skiljer mycket mellan stad och landsbygd. Därför tror jag det är otroligt viktigt att man skapar närhet till utbildningar, konstaterade hon i sitt tal.

Kommunalråd Karl Erik Olsson (S) hoppas att satsningen på ett campus på sikt kommer få fler att bosätta sig i kommunen.

– Tanken är att locka fler att studera och få fler att stanna på orten, eller till och med flytta hit. Men det sätter också krav på oss att ordna fram fler bostäder. Där har det kommunala bostadsbolaget en viktig uppgift framöver.

Det var idel glada miner när Campus Österlen invigdes. Fr. v Marie Liljenberg, verksamhetschef för Campus Österlen, Christer Grankvist (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, kommunalråd Karl-Erik Olsson (S) och skolchef Ewa Kristensson.
Foto: Fredrik Ekblad

Campus Österlen

Ett samlingsnamn för utbildningar och fortbildningar på högskole- och yrkeshögskolenivå samt kompetensutveckling på olika nivåer. Följande områden har ringats in som viktiga; kulturen, maten och drycken, havet, det digitala Österlen samt kompetensförsörjning. Alla kurser och utbildningar styrs av efterfrågan och bygger på en nära samverkan mellan näringsliv, akademi, utbildningssamordnare och offentlig sektor.