1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Simning

Simträning med målet att stärka självkänslan

Varje måndagseftermiddag träffas elva barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på Österlenbadet i Tomelilla för att öva på sin vattenvana, men framförallt för att ha kul tillsammans.
Nybörjargruppen samlas inne i Österlenbadets multibassäng. Passet inleds med att alla lägger sig på rygg för att flyta och landa i stunden. Sedan väntar längdträning med fokus på crawl- och ryggsim. ”Det är två simsätt med naturliga rörelser som är lättare att lära sig än bröstsim” säger Annika Lindstrand, siminstruktör.
Foto: Hannah Andersson

Ute viner vinden och regnet står som spön i baken, någon är trött och någon annan har haft en tuff dag i skolan. Men när barnen, ombytta till badkläder, hoppar i bassängen på Österlenbadet så gör de det med ett stort leende på läpparna.

Annika Lindstrand är siminstruktör anställd av Tomelilla kommun. Varje måndag möter hon två grupper med barn som har olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som exempelvis autism och adhd. De här barnen har svårt att tillgodose sig undervisningen i en vanlig simgrupp. I de anpassade simgrupperna är deltagarna färre, instruktionerna tydligare och rutinerna fasta.

– Jag har själv barn med NPF och brinner för det här, för jag vet att aktiviteterna anpassade för de här barnen är få och de behöver så väl ett sammanhang där deras självkänsla kan växa, säger Annika.

images3 bilder
enlarge
Bildspel

Jessica Olsson är moster till Felix Kappelin som simmar i första gruppen.

– Felix älskar att vara i vattnet och längtar efter träningen varje vecka. Det betyder jättemycket för honom att komma hit, säger Jessica.

De två simgrupperna har nyligen satt upp ett tydligt mål med sin träning. Tillsammans med Annika ska de simma 10 000 meter i ett sponsorsim för att samla in pengar till ett gemensamt träningsläger.

– Nybörjargruppens mål är att simma 1500 meter med platta, fortsättningsgruppen kommer att simma 3500 meter och den 22 februari kommer jag att simma resterande 5000 meter här på Österlenbadet. Är det någon som vill sponsra vårt initiativ får de gärna ta kontakt med mig, berättar Annika.

Datumet är redan satt, den 21-22 mars träffas barnen i Simrishamn för en helg med simning men också andra kul aktiviteter, övernattning och framförallt härlig gemenskap.

Läs mer

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.