GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anhörigstöd

Självomsorg genom skrivande - i ny kurs för anhöriga

Socialförvaltningens anhörigstöd gör en ny satsning som drar igång till hösten, ”Reflekterande skrivande för anhöriga” heter kursen som startar den 9 september.
Simrishamn • Publicerad 7 maj 2020
Sofia Spetz, anhörigkonsulent i Simrishamns kommun, har bjudit in Emelie Hill Dittmer, frilansjournalist och skrivpedagog, att under hösten möta kommunens anhöriga i en kurs i reflekterande skrivande.
Sofia Spetz, anhörigkonsulent i Simrishamns kommun, har bjudit in Emelie Hill Dittmer, frilansjournalist och skrivpedagog, att under hösten möta kommunens anhöriga i en kurs i reflekterande skrivande.
Foto: Hannah Andersson

Emelie Hill Dittmer är frilansjournalist, men även skrivpedagog som under de senaste sex åren undervisat hundratals människor i läkande skrivande, både i England och Sverige och de senaste åren på Österlens folkhögskola.

Emelie tog kontakt med Sofia Spetz, anhörigkonsulent i Simrishamns kommuns anhörigstöd, med frågan om det fanns intresse för en kurs i reflekterande skrivande.

– Jag tyckte att det lät som en spännande idé för vi vill gärna erbjuda en bredd inom anhörigstödet, säger Sofia. Med stöd riktat till specifika målgrupper, men även aktiviteter som vänder sig till en mer blandad målgrupp, där deltagarna ges chans att möta personer med andra anhörigrelationer än sin egen.

Emelie kom själv i kontakt med skrivandets läkande kraft för första gången i England, som var hennes hemland under många år.

– Det var när jag, av en slump, blev kursledare för välgörenhetsorganisationen mcch, som supportar vuxna med funktionsvariationer och psykisk ohälsa, i den engelska staden Deal. Jag har alltid skrivit och innerst inne vetat att skrivandet har en läkande verkan, men blev ändå överraskad av vilken kraft som fanns i skrivandet. För vissa av deltagarna fick processen en direkt livsomvälvande effekt.

Emelie bestämde sig för att lära sig mer och började 2015 på skrivpedagoglinjen vid Skurups folkhögskola på distans, vilket blev en bro hem till Sverige.

– Under utbildningen kom jag i kontakt med Write Your Self-metoden, som kursen jag kommer att ge här i Simrishamn grundar sig på. Metoden bygger bland annat på James W. Pennebaker, professor i socialpsykologi, forskning inom det expressiva skrivandet, men jag använder mig även av bland andra, den amerikanske skrivpedagogen och författaren Mark Matouseks metod.

”Reflekterande skrivande för anhöriga” vänder sig till dig över 18 år som stöttar och hjälper någon i din närhet, det kan vara en familjemedlem, släkting eller vän. Syftet är att ge deltagarna en chans att se sig själva, och sin situation, ur nya perspektiv. Självomsorg är ett ledord i processen.

– Kursen är ett sätt att ge sig själv reflektionstid i en trygg miljö, tillsammans med andra som har liknande erfarenheter, beskriver Sofia.

Kursen kommer att ges på Bergengrenska i Simrishamn.
Kursen kommer att ges på Bergengrenska i Simrishamn.
Foto: Hannah Andersson

Det finns inga krav på förkunskaper, skrivandet är helt prestationsfritt.

– Det behöver varken låta vackert eller vara välformulerat, säger Emelie. Vi fokuserar på hur det känns att skriva, det är i kombination med samtalet om det vi skriver som det händer, och där är jag en guide på vägen.

Deltagarna kommer att få utforska upplevelser från livet genom skrivande och komma mer i kontakt med en djupare sida av sig själva.

– Motivationscoachen Julio Olalla har sagt att ”vi är fulla av svar på frågor vi inte ställer till oss själva” och det ligger mycket i det, säger Emelie.

Målet är att skapa skrivlust och att deltagarna ska gå stärkta från kursen.

– Visst kan resan vara krävande när vi kommer in på svåra ​erfarenheter men den kommer också att vara lustfylld med tillbakablickar på livet, med fokus på ljus och det som gett oss näring, det är en viktig del av processen, säger Emelie.

Kursen ges mellan 9 september - 25 november uppdelat på tio tillfällen. Det är kostnadsfritt att delta och anmälan sker i kontakt med Sofia Spetz.

– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda våra anhöriga den här möjligheten, säger Sofia och hon vill även passa på att räcka ut en hand till alla anhöriga, med anledning av coronakrisen.

– Är det någon anhörig som behöver samtalsstöd i den rådande situationen är du varmt välkommen att höra av dig till oss på anhörigstödet. Vi finns här för dig!

Hannah AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.