1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skillinge teater lockar artisteliten till Österlen

Skillinge teater går en späckad sommar till mötes. I år har teatern lockat till sig större artister än tidigare somrar och bjuder också som vanligt på en egen, spännande uppsättning.
Karl Dyall och Rennie Mirro kommer till Skillinge teater den 16, 17 och 18 juli med den bejublade föreställningen ”That's Entertainment”, som är en hyllning till The Rat Pack, där bland andra Sammy Davis Jr ingick.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Som Österlenmagasinet tidigare har berättat har Skillinge teater engagerat sig aktivt i kampen mot snedfördelningen av Region Skånes kulturbidrag. De har också fått politikerna att lyssna.

– De kom hit och tog en diskussion med oss, men vad det betyder vet vi först när de lägger budgeten, säger Karin Johansson-Mex, som driver teatern tillsammans med Nils-Peder Holm.

Den 25 maj är det dags för stödgalan för Skillinge teater, som gick miste om viktiga bidragspengar i år. Medverkar gör bland andra Nisse Landgren och Loa Falkman. I dagarna blev det också bekräftat att Viktoria Tolstoy kommer.

Efteråt blir det en stor efterfest på teatern med coverbandet Tallskogen fryser.

– Alla som har varit på stödgalan kan komma på efterfesten. Då öppnar vi också för insläpp, om det är fler som vill komma. Själva galan är redan fullbokad. Det är jättekul med den här responsen och all energi, säger Karin Johansson-Mex.

Stödgalan blir också en port in till det digra sommarprogrammet, som bjuder på en lång rad artister inom olika genrer: humor, teater, magi, musikal, operett, dans och mycket, mycket mer.

Beatrice Järås, LaGaylia Frasier, Kalle Lind, Marianne Mörck, Adde Malmberg, Kristoffer Appelquist, Karl Dyall och Rennie Mirro är bara några av alla dem som uppträder i sommar.

De två sistnämnda delar scenen i mitten av juli i den fartfyllda föreställningen ”That's Entertainment”, som har spelats för utsålda hus i Stockholm och baserar sig på The Rat Pack, det vill säga Frank Sinatra, Sammy Davis Jr med flera.

I juli blir det också två kvällar med Emil Jensen, som har satt samman en föreställning särskilt för Skillinge teater.

– Vi har fått ihop ett jättecoolt och kvalitativt program, som också är väldigt brett. Det finns något för alla. Skillinge teater är erkänd och folk vet vilka vi är, men vi har aldrig satsat på så stora artister förut. Det är lite kul, säger Karin Johansson-Mex.

Emil Jensen gästar Skillinge teater den 12 och 13 juli med en för teatern särskilt ihopsatt föreställning.
Foto: Sprisse Nilsson

Som vanligt sätter teatern också upp en egen föreställning, som löper som en röd tråd genom hela sommaren.

Årets uppsättning, som har premiär den 21 juni, heter ”Bach, Brahms, min mamma och jag” och är baserad på Nils-Peder Holms egen uppväxt med två föräldrar i Stockholms filharmoniker. Det är personlig uppgörelse med finkulturens våta filt, för att citera Karin Johansson-Mex.

På grund av den ekonomiska situationen blir det färre skådespelare på scen än vanligt. Dansarna, varav många är amatörer, är desto fler: hela 60 stycken. Medverkar gör också fyra terapeuter. Akt 2 består av gruppövningar tillsammans med publiken i konsten att förverkliga sig själv.

– Det är en suggestiv och modern föreställning, där vi tar fasta på den klassiska musiken och de maktkamper som finns inom den. Tematiken är att alla har rätt till kultur och rätt att uttrycka sig, säger Karin Johansson-Mex.

Seriefestivalen, som hade premiär på Skillinge teater i fjol, återkommer även i år, nu med ännu fler förlag på plats. Skillinge har snabbt etablerat sig som Seriesveriges semesterparadis.

Givetvis dyker även välbekanta Malin & Zink upp på teatern, lovar Karin Johansson-Mex.

– Det är ju en favorit i repris. Vi kan inte ha en sommar utan Malin & Zink. Deras föreställningar är alltid fullbokade.