1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skojätte 70-årsjubilerar

För 70 år sedan välkomnade skomakare Gustav Olsson sina första kunder till den nyöppnade butiken på Norregatan i Tomelilla. Det firas med jubileumsvecka på Gustav Olssons skor.
Angelica Lindskog och Per Lindskog bjuder in kunderna att fira jubileumsveckan på Gustav Olssons skor tillsammans med dem. Butiken är öppen hela veckan, på söndag klockan 15-18, med erbjudanden och tävling.
Foto: Hannah Andersson

Angelica Lindskog driver Gustav Olssons skor i Tomelilla tillsammans med sin man Per Lindskog, liksom hennes föräldrar Kent-Inge och Ulla-Maj gjorde, och Gustav och Hilda före dem.

– Farfar, Gustav Olsson, startade egentligen skomakeri redan 1939, men skobutiken öppnade han först 1949, för 70 år sedan, berättar Angelica.

Första butiken låg på adressen Norregatan 16.

– Gustav och Hilda bodde på husets ovanvåning och hade butik på nedervåningen.

1982 tog Angelicas far Kent-Inge över och 1987 gick flytten från Norregatan 16 till Norregatan 6 och nuvarande lokalen. 2014 tog Angelica och Per över verksamheten.

Angelica är uppvuxen bland skohyllorna.

– Jag var alltid med. Lekte i butiken och följde med på alla inköp.

Men det var inte givet att hon skulle ta över företaget.

– Det var långt ifrån självklart att jag skulle jobba med skor. Jag utbildade mig först och arbetade som lärare. Men sedan lockade skorna mig tillbaka och det känns fortfarande väldigt rätt, säger Angelica.

Det är med stolthet och glädje som Angelica och Per firar butikens 70-årsjubileum.

– Det känns fantastiskt roligt! Butiken har förändrats mycket genom åren. Idag går allting väldigt snabbt, både vad gäller köpmönster och trender. Det kräver att vi är i ständig utveckling men det är samtidigt en kul utmaning, säger Angelica.

Hur ser ni på framtiden?

– Positivt! Jag tror att små butiker som kan sin sak kommer att stå starka i framtiden, säger Per.

Jubileumsveckan firas med erbjudanden och tävling, med chans att vinna presentkort, i butiken.

Läs mer

Kivik

Glada barn på museet

Lördagen den 1 augusti äger arrangemanget ”Glada barn på Kivik” rum för andra gången i sommar. Under dagen ges det till exempel möjlighet för barn att leka och pyssla på Barnens museum som är öppet klockan 11-16. Fri entré för alla barn under 12 år. Bakom aktiviteten står Kiviks Museum i samarbete med Kiviks Turism och Engelholmsglass.

Simrishamn

Tipspromenad med vinstchans

Lär känna Simrishamn med Österlens museums tipspromenad. Hämta ett tipsformulär med 10 frågor i museibutiken, gå en promenad genom staden med museets app ”Simrishamn 900 år” och svara på frågorna. De som svarar rätt och lämnar in sitt tipsformulär innan den 15 september deltar i utlottningen av fina priser.

Simrishamn

Ingen Krämarmarknad i år

På grund av pågående pandemi och av hänsyn till besökarna, ställs årets Krämarmarknad i Simrishamn in. Det är Gröstorps IF som arrangerar marknaden tillsammans med Köpmannaföreningen i Simrishamn. ”Inkomsterna från Krämarmarknaden betyder mycket för föreningen så vi har ett tufft år framför oss” konstaterar Bo-Inge Widerberg, Gröstorps IF.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Hjälp fås genom app

Tomelilla kommun har sedan några månader använt appen Nyby för att koppla samman invånare som behöver hjälp med kvalificerade resurspersoner som vill bidra.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.