1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Turism

Slottsrundan dammas av

Att cykla Slottsrundan var under många år en populär turistaktivitet i Ystad. När Kulturföreningen Christinas Wänner på Christinehof och Svaneholms museiförening nu dammar av konceptet ingår fem slott, en borg och ett kloster.
I slottsrundan ingår Övedskloster, Bjärsjölagård, Kronovall, Glimmingehus, Ystad Kloster, Svaneholm och Christinehof (bilden)

– Slottsrundan vill stärka sydöstra Skåne som destination och locka fler besökare till besöksmålen som ingår i rundan. Vår förhoppning är att kartan ska bidra till att man fortsätter från ett besöksmål till nästa, kanske till och med får lust att avlägga ett besök hos alla, säger Mia Gröndahl på Christinas Wänner.

Rutten mellan besöksmålen kommer att gå genom Skånes vackraste natur och har tagits fram för att passa både vandraren, cyklisten, MC, och den bilburna turisten.

– Österlen med vidare omnejd är rikt på slott och herrgårdar. Men den slottssugna turisten upptäcker snart att de fantasieggande och vackra byggnaderna ofta bara kan ses på avstånd. Därför är vi särskilt glada att kunna presentera en slottsrunda där alla besöksmålen är öppna för allmänheten, säger Mia Gröndahl.

Slottsrundan är ungefär 150 kilometer lång och omfattar Övedskloster, Bjärsjölagård, Kronovall, Glimmingehus, Ystad Kloster, Svaneholm och Christinehof. Vart och ett av besöksmålen har något unikt och speciellt att erbjuda besökaren i form av vacker och skiftande natur, spännande kultur, historia, utställningar, event, mat och övernattning.

Slottsrundans karta är tillgänglig på alla turistbyråer i Skåne, finns på respektive besöksmål, och sprids i länderna som ingår i EU-projektet South Baltic Manors (Tyskland, Danmark, Polen och Litauen).

Föreningarna bekostar projektet med finansiering inom ramen för EU-projektet South Baltic Manors.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Startar youtube-kanal om mental ohälsa

Efter att ha brottats med psykisk ohälsa i över 10 år börjar Kristoffer Sandgren komma på fötter igen. Nu vill han hjälpa andra som också har drabbats att hitta en väg tillbaka till livet.