Slottsrundan dammas av

Österlen Artikeln publicerades
I slottsrundan ingår Övedskloster, Bjärsjölagård, Kronovall, Glimmingehus, Ystad Kloster, Svaneholm och Christinehof (bilden)
I slottsrundan ingår Övedskloster, Bjärsjölagård, Kronovall, Glimmingehus, Ystad Kloster, Svaneholm och Christinehof (bilden)

Att cykla Slottsrundan var under många år en populär turistaktivitet i Ystad. När Kulturföreningen Christinas Wänner på Christinehof och Svaneholms museiförening nu dammar av konceptet ingår fem slott, en borg och ett kloster.

– Slottsrundan vill stärka sydöstra Skåne som destination och locka fler besökare till besöksmålen som ingår i rundan. Vår förhoppning är att kartan ska bidra till att man fortsätter från ett besöksmål till nästa, kanske till och med får lust att avlägga ett besök hos alla, säger Mia Gröndahl på Christinas Wänner.

Rutten mellan besöksmålen kommer att gå genom Skånes vackraste natur och har tagits fram för att passa både vandraren, cyklisten, MC, och den bilburna turisten.

– Österlen med vidare omnejd är rikt på slott och herrgårdar. Men den slottssugna turisten upptäcker snart att de fantasieggande och vackra byggnaderna ofta bara kan ses på avstånd. Därför är vi särskilt glada att kunna presentera en slottsrunda där alla besöksmålen är öppna för allmänheten, säger Mia Gröndahl.

Slottsrundan är ungefär 150 kilometer lång och omfattar Övedskloster, Bjärsjölagård, Kronovall, Glimmingehus, Ystad Kloster, Svaneholm och Christinehof. Vart och ett av besöksmålen har något unikt och speciellt att erbjuda besökaren i form av vacker och skiftande natur, spännande kultur, historia, utställningar, event, mat och övernattning.

Slottsrundans karta är tillgänglig på alla turistbyråer i Skåne, finns på respektive besöksmål, och sprids i länderna som ingår i EU-projektet South Baltic Manors (Tyskland, Danmark, Polen och Litauen).

Föreningarna bekostar projektet med finansiering inom ramen för EU-projektet South Baltic Manors.