1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Smakfullt och smart med fokus på funktion

Den gemensamma nämnaren i deras skapande är funktion. Lillian Öberg, formgivare och Sven Lagerwall, keramiker, bor och verkar på Örum 370.
Lillian Öberg och Sven Lagerwall träffades på folkhögskolan i Östra Grevie där båda gick det estetiska programmet. 2006 flyttade de till Örumsvägen 370, där de idag bor och verkar som möbelformgivare respektive keramiker. Örum 370 har öppet under påsk och sommar, och en del helger runt jul och nyår, samt efter förfrågan.
Foto: Hannah Andersson

Lillian Öberg är möbelformgivare och jobbar främst mot offentliga miljöer. Sven Lagerwall är keramiker.

– Jag skapar bruksgods, berättar Sven. Min keramik är inget för vitrinskåpet, den är formgiven för att fungera för, och användas flitigt i, hushållet.

Lillian är arkitekt i botten.

– Det var under finanskrisen på 90-talet som jag inledde min möbelkarriär i projektet Möbeldrottningarna, berättar hon. Vi var sju designers som gick samman och bildade gruppen. Men redan på arkitektskolan jobbade jag faktiskt med möbler i mitt examensarbete.

Många av Lillians möbler har kommit till utifrån ett behov. Ett exempel är det väggmonterade datorbordet.

– Stadsbiblioteket i Lund hade beställt tidsskriftshyllan Post av mig och undrade om jag inte hade en lösning på deras behov av datorplatser vid byggnadens stolpar. Då föddes idén om datorbordet Log, berättar Lillian.

images4 bilder
enlarge
Bildspel

En annan viktig aspekt i hennes formgivning är hållbarhet, ur ett miljöperspektiv.

– Jag har levererat obehandlade möbler av björk till offentlig miljö sedan mitten av 90-talet. För de möbler som ytbehandlas väljer jag material med stor omsorg. Möblerna skickas i miljövänliga emballage och flera av mina möbler skickas omonterade.

Paret flyttade till Österlen, från Malmö, 2006. Gårdens gamla lada gjorde de om till showroom och ateljé.

– Det är väldigt skönt att bara ha tio meter över gården till verkstaden, konstaterar Sven.

Sommartid är strömmen av besökare strid.

– Den tiden på året ger en väldig boost för människorna som kommer hit är alltid väldigt positiva och glada, men samtidigt är det skönt att gå den lugnare vintersäsongen till mötes, för den ger större arbetsro.

Läs mer

Andrarum

Det svarta guldet i Andrarum

Lördagen den 11 juli bjuder kulturföreningen Christinas Wänner in till invigning av utställningen ”Det svarta guldet i Andrarum” på Christinehof slott. Samtidigt blir det boksläpp för Gert Lagerstedts bok om Andrarums alunbruk. Klockan 13.00-14.00.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Sydöst

Dags för Hästrundan i helgen

Skåne. I dagarna tre blir det en blandning av prova på aktiviteter, öppna hus, föreläsningar, utställningar, med mera. Aktiviteter för både barn och vuxna. Evenemanget är ett samarbete mellan Föreningen Hästrundan, hästföretag och föreningar i Sydöstra Skåne samt Destination Häst.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.