GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sommarteatern går under ytan i Lilla Sjöjungfrun

I år är första gången som Sommarteatern Ystad skriver ett helt nytt manus till sommarens föreställning från början till slut. Publiken bjuds i juli på Lilla Sjöjungfrun i helt ny tappning, där budskapet är känslorna kring livets många val.
Publicerad 11 maj 2017
Askungen är en av de musikaler som satts upp av Sommaeteatern. Foto: Peter Trädgårdh
Askungen är en av de musikaler som satts upp av Sommaeteatern. Foto: Peter Trädgårdh

Det enda publiken kommer att känna igen innan föreställning är namnet Lilla Sjöjungfrun, men desto mer när de går där ifrån, lovar arbetsgruppen på fem sommarteaterveteraner som skrivit manus.

– Det kommer inte att vara Disneys version, utan vi har läst originalsagan av HC Andersen och skrivit manus från början till slut för första gången någonsin, säger Hannes Nilsson, skådespelare.

Tidigare år har Sommarteatern gjort sin egen version av bland annat Djungelboken, Peter Pan och Askungen. Nu är det alltså Lilla Sjöjungfruns tur. Lilla Sjöjungfrun är en böljande familjemusikal där publiken, tillsammans med karaktärerna på scen, får utforska världen på havsbottnen.

– Föreställningen handlar mycket om olika val man gör i livet. Det som känns rätt från början kanske inte känns rätt hela vägen. När Lilla Sjöjungfrun och hennes vänner varit på land vill alla tillbaka till havet, men kanske inte just Lilla Sjöjungfrun. Man får följa henne och hur tankarna går kring hennes val.

Tillsammans har författarna gjort sitt bästa för att uppdatera historien till en modern publik och med ett modernt budskap, allt utan att tappa hjärtat i originalberättelsen som så många känner till. Som vanligt är det specialskriven musik av David Hansson till den nya föreställningen.

– David har skrivit musik till nio föreställningar sedan 2007 och är inne på sitt tionde år, vilket är jättekul. De flesta låtar som Sommarteatern gjort finns på Spotify, tipsar Hannes.

De fem personer som ingår i vår arbetsgrupp inför sommaren är regissören Hilda Ståhl, regiassistent/musikansvarig/skådespelaren Anna Ståhl, skådespelaren/sångerskan och Askungen-huvudrollen Elise Isaksson, skådespelaren/sångaren och Djungelboken-huvudrollen Filip Jönsson och skådespelaren/sångaren Hannes Nilsson.

– Med över 60 personer aktiva på scen i åldrar från 6-32 år, kämpar vi tillsammans som ett lag för att få denna vision att bli sann. Dessutom har vi väldigt roligt när vi gör det, vilket ofta brukar smitta av sig på publiken som kommer och tittar.

Föreställningen spelas 24 gånger mellan den 9 juli och den 6 augusti i Öja vid Åbergs Trädgård.

Text: Louise Lind

Louise Lind

Över 60 personer är i år aktiva på scen, i åldrarna 6-32 år.
Över 60 personer är i år aktiva på scen, i åldrarna 6-32 år.
I år är det första gången Sommarteatern skrivit musikalens manus från början till slut.
I år är det första gången Sommarteatern skrivit musikalens manus från början till slut.
Så här jobbar Österlenmagasinet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.